Marin Hrešić

PBZ Invest d.o.o. preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

PBZ Invest d.o.o., društvo za upravljanje investicijskim fondovima, od jučer posluje pod imenom Eurizon Asset Management Croatia društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje investicijskim fondovima (skraćeno ime: Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.). Klijenti Društva zadržavaju sva prava i obaveze koji proizlaze iz postojećih ugovora s PBZ Investom te ne trebaju poduzimati nikakve dodatne aktivnosti. Privredna banka Zagreb d.d., koja je također član Intesa Sanpaolo Grupe, ostat će i dalje najznačajniji distributer investicijskih fondova kojima upravlja Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

Društvo uspješno posluje u Republici Hrvatskoj pod imenom PBZ Invest d.o.o. (dalje u tekstu: PBZ Invest/Društvo) više od dva desetljeća, a od 2013. godine dio je Eurizon obitelji koju predvodi Eurizon Capital SGR, društvo koje sa svojim supsidijarima predstavlja Diviziju za upravljanje imovinom Intesa Sanpaolo Grupe (dalje u tekstu: Eurizon), jedne od najstabilnijih i najprofitabilnijih banaka u Europi. PBZ Invest, od danas Eurizon Asset Management Croatia d.o.o., drugo je najveće društvo za upravljanje UCITS investicijskim fondovima u Republici Hrvatskoj s tržišnim udjelom većim od 24%[1]. Društvo u ovom trenutku upravlja s više od 5,4 milijardi kuna imovine[2] kroz 13 fondova i 173 pojedinačna portfelja, a dobitnik je i brojnih nagrada struke, Udruženja investicijskih fondova pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, posebice, u zadnjih nekoliko godina, za svoje UCITS fondove PBZ Equity, PBZ D-START, PBZ Bond i PBZ Conservative 10[3].

Privredna banka Zagreb d.d., također članica Intesa Sanpaolo Grupe, ostat će i dalje najznačajniji distributer investicijskih fondova kojima upravlja društvo Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. Klijenti Društva moći će i dalje trgovati udjelima kroz postojeće distribucijske kanale PBZ-a, kao i putem društva Hrportofolio d.o.o., kojem je društvo Eurizon Asset Management Croatia delegiralo poslove distribucije.

„Već više od dva desetljeća ovo Društvo stvara i upravlja investicijskim rješenjima kojima želimo zadovoljiti potrebe više od 65.000 naših klijenata u Hrvatskoj. Još od 2013. godine u poslovnim procesima našeg Društva primjenjujemo vrijednosti, znanja i najbolje prakse Eurizona. Drago nam je što ćemo pod našim novim imenom, Eurizon Asset Management Croatia i nadalje s velikom predanošću, na domaće tržište donositi još više novih inovativnih proizvoda, fokusirani na potrebe naših klijenata, naših partnera i zajednice u kojoj poslujemo”, izjavio je Marin Hrešić, predsjednik Uprave Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

PBZ Invest d.o.o. preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.
Saverio Perissinotto

Eurizon je kontinuiranim rastom kroz inovacije u više od 35 godina poslovanja zauzeo poziciju jednog od europskih lidera u području upravljanja imovinom[4], a posluje kroz deset upravljačkih centara i globalno je prisutan u 24 zemlje putem svojih lokalnih podružnica, prodajnih ureda, vanjske distribucije i suradnji s partnerima. Eurizon je lider[5] na talijanskom tržištu upravljanja imovinom, s 432 milijarde eura vrijednom imovinom pod upravljanjem na 30. 9. 2021., a Hrvatska je među značajnim tržištima na kojima Eurizon posluje i na kojima ostvaruje značajne tržišne udjele.

„Eurizon je izrazito usmjeren na jačanje međunarodne prisutnosti u Europi i svijetu pri čemu Hrvatska predstavlja važan dio naše razvojne strategije u istočnoj Europi. Zaista smo ponosni na naše društvo Eurizon Asset Management Croatia, koje je važna okosnica hrvatske industrije upravljanja imovinom. Ovaj proces rebrandinga označava važnu prekretnicu na putu zbližavanja naših kompanija i snažno vjerujemo da će nam ovaj korak omogućiti unaprjeđenje ponude i usluga klijentima u Hrvatskoj, kojima ćemo donijeti još više međunarodnog iskustva i stručnosti“ izjavio je Saverio Perissinotto, glavni izvršni direktor Eurizona.

Više od dvadeset godina predanog djelovanja Intesa Sanpaolo Grupe u Hrvatskoj

Saverio Perissinotto
Marco Elio Rottigni

svjedoči o strateškoj važnosti ovog tržišta, na kojem je PBZ jedna od pokretačkih snaga hrvatskog bankarskog sustava koja predstavlja temeljni motor održivog rasta realnog gospodarstva zemlje. PBZ ima najsuvremeniju ponudu kreditnih i investicijskih usluga i dobro poznatu vodeću ulogu u području IT-ja i strategija digitalnih inovacija u okviru Sektora za međunarodne banke supsidijare Grupe. Vjerujem da se danas partnerstvo s Eurizon Asset Management Croatia čini još dragocjenijim i predstavlja primjer sinergijskog pristupa Grupe u kojem se kombiniraju snaga distribucijske mreže i inovativni uslužni model PBZ-a s međunarodno priznatim brendom Eurizon, potpomognutim snagom i svjetskim ugledom Intese Sanpaolo“, izjavio je Marco Elio Rottigni, glavni direktor Sektora za međunarodne banke supsidijare Intesa Sanpaolo.

Osim promjene naziva Društva, promijenit će se i nazivi fondova kojima društvo Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. upravlja.

Društvo posluje na adresi Ulica grada Vukovara 271 u Zagrebu, a nova internetska stranica dostupna je na www.eurizoncapital.com/hr.

O Eurizonu

Eurizon je jedan od najvažnijih igrača na međunarodnom tržištu upravljanja imovinom, sa širokom paletom proizvoda. Eurizon Capital SGR vodi Diviziju za upravljanje imovinom Intesa Sanpaolo Grupe. U Europi je prisutan kroz sljedeće supsidijare: Eurizon Capital S.A., društvo za upravljanje u Luksemburgu, pomoću kojeg razvija poslovanje na međunarodnim tržištima, Epsilon SGR, društvo specijalizirano za strukturirane proizvode, Eurizon Capital Real Asset SGR (51% vlasništva), posvećen alternativnim imovinskim klasama, Eurizon SLJ Capital d.o.o. (65% vlasništva), britanski upravitelj imovinom usredotočen na makroekonomska istraživanja i valutne strategije te Eastern European Hub koji uključuje Eurizon Asset Management Slovakia správ. spol., a.s., Eurizon Asset Management Croatia d.o.o., supsidijare koje su pozicionirani na drugom mjestu po tržišnom udjelu u svojim zemljama i Eurizon Asset Management Hungary Zrt, na četvrtom mjestu.[6]

Eurizon je prisutan i u Aziji preko supsidijara Eurizon Capital (HK) Limited u Hong Kongu, te s preko 49 % vlasničkog udjela u društvu Penghua Fund Management. Luksemburški supsidijar Eurizon Capital S.A. distribuira luksemburške fondove u 25 zemalja, uključujući Francusku, Njemačku, Španjolsku i Švicarsku.

Eurizon Capital SGR snažno je usmjeren ka održivim i odgovornim ulaganjima, s obzirom da je prvi uspostavio etička investicijska rješenja u Italiji 1996. godine te usvajajući ESG kriterije i integrirajući iste u svoj investicijski proces 2017. godine. U 2021. godini Eurizon je usvojio posebnu politiku održivosti, u skladu s europskom uredbom SFDR[7] i s 46% imovine investicijskih fondova usklađenom s novom regulativom (čl. 8. i 9.) od rujna 2021., a pridružio se i Inicijativi Net Zero Asset Managers Initiative (NZAMI) koja je posvećena podržavanju cilja nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine i ulaganjima u skladu s tim ciljem.

 

[1] Izvor: HANFA, na dan 30.9.2021.

[2] Izvor: HANFA i Društvo, na dan 30.9.2021.

[3] Izvor: Udruženje investicijskih fondova pri HGK. Više detalja o nagradama možete pronaći na internetskoj stranici Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. http://www.eurizoncapital.com/hr.

[4] Eurizon je na razini 11 prema Broadridgeu prema imovini pod upravljanjem na kraju kolovoza 2021.

[5] Izvor: Assogestioni

[6] Informacije o rangiranju pružaju regulatori i lokalna udruženja društava za upravljanje imovinom: SASS u Slovačkoj, HANFA u Hrvatskoj, BAMOSZ u Mađarskoj

[7] Uredba (EU) 2019/2088 Europskog Parlamenta i Vijeća od 27. studenoga 2019. o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.