FOTO: MARKO LUKUNIC/PIXSELL

Radovan Dobronić zauzeo je jasan stav o ustaškom pozdravu Za dom spremni; taj poklič mora biti nedopušten

U intervjuu za Jutarnji list novi predsjednik Vrhovnog suda, Radovan Dobronić, zauzeo je jasan stav o ustaškom pozdravu Za dom spremni oko kojeg je sudačka praksa po pitanju kažnjavanja vrlo neujednačena. Tako se događalo da predsjednik Sabora,Gordan Jandroković izjavi kako “moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a”, ili da policija ne prijavljuje Marka Skeju, ratnog zapovjednika 9. bojne HOS-a, za izvikivanje tog pozdrava u Kninu.

Dobronić misli kako tu rasprave ne bi trebalo biti. “Kod nas se prikazuje kao da je taj poklič nešto što je stvar ideoloških prijepora između ljevice i desnice, pa onda su jedni za ustaše, drugi za partizane, pa je, eto, normalno da nikad ne mogu postići dogovor o tome. To je sasvim pogrešno. Kao društvo, prije svega moramo povući jasnu crtu između onoga što je crno, a što bijelo”, počinje Dobronić.

‘To je civilizacijsko pitanje’

Prema njemu tu ne može biti “fluidna razlika” poput one da je u nekim uvjetima taj poklič dopušten, a u nekima nije. “Stvari su jasne: pod tim su pokličem ljudi bili ubijani bez ikakvog povoda i razloga, na temelju nepojmljivih kriterija koji ne mogu i ne smiju postojati. Tu nema nikakve dvojbe. To je civilizacijsko pitanje. Ne može se civilizacija – a pravni sustav jest temelj civilizacije – zasnivati na tome da se veličanje zločina imalo tolerira.

I u tome dijelu trebamo slijediti primjer Njemačke i Austrije. Oni su tu ideologiju na neki način uvezli u Hrvatsku, oni su se toga vrlo jasno odrekli, a mi sad lutamo – bi-ne bi. A, osim toga, u Ustavu jasno i glasno piše da je Republika Hrvatska nastala na temelju stečevina ZAVNOH-a, Ustavni sud je u više odluka rekao svoje, izdao i priopćenje o tome”, kazao je Dobronić.

Svi ga moraju osuditi

Misli i kako sve stranke i svi pojedinci koji sudjeluju u javnom životu, od lijevih do krajnje desnih, ne smiju imati nikakvih problema s tim da osude taj poklič kao apsolutno nedopušten. “U Austriji su upravo desne stranke uvele zabranu svih takvih pozdrava i simbola”, istaknuo je novi predsjednik Vrhovnog suda.

U intervjuu za Jutarnji osvrnuo se i na rad sudova te je izjavio kako se radi pritisak na suce da rješavaju sve više predmeta, ali se ne shvaća da “do 90 posto problema otpada na sistemske uzroke”, završava analizu intervjua Telegram.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.