Samobor i Sisak otvorit će treće izdanje turneje o solarnoj energiji u vlasništvu građana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) će 31. svibnja u Samoboru i 1. lipnja u Sisku započeti treće izdanje turneje Dobra energija, kampanje kojom u hrvatskim gradovima potiče solarnu energiju u vlasništvu građana. ZEZ će u sklopu turneje od svibnja do rujna ove godine obići ukupno 11 gradova. U svakom će provesti informativne aktivnosti o solarnoj energiji za građane te aktivnosti jačanja kapaciteta za ulaganje u solarnu energiju za predstavnike gradske uprave. Uz Samobor i Sisak, domaćini ovogodišnje turneje su Biograd Na Moru, Drniš, Rijeka, Labin, Medulin, Pleternica, Umag, Dubrovnik i Zagreb.

“Solarna energija, a posebno solarna energija u vlasništvu građana, predstavlja izniman potencijal za bržu i pravedniju energetsku tranziciju, posebno na lokalnoj razini. Od povećanja broja ’zelenih’ radnih mjesta do veće otvorenosti građana prema obnovljivoj energiji – gradovima može donijeti cijeli niz benefita i pozitivno utjecati na njihovu energetsku neovisnost. Cilj nam je potaknuti veće vlasništvo građana i lokalnih zajednica nad obnovljivom energijom u svakom hrvatskom gradu.” pojasnio je Svibor Jančić, stručnjak za razvoj zajednice u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Turneja će u svaki grad doći na jedan dan, a uključivat će besplatno predavanje za građane “Kako do vlastite solarne elektrane?” i “Sunčani dnevni boravak” – mjesto informiranja u javnom prostoru gdje će građani moći popiti kavu kuhanu uz pomoć solarnog sustava, upoznati se s digitalnim tečajem Solarna pismenost te napraviti okvirni izračun investicije u solarnu elektranu. Uz aktivnosti za građane, ZEZ će isti dan provesti aktivnosti jačanja kapaciteta predstavnika grada za razvoj projekata solarne energije i pružanje podrške građanima u ulaganju u solarnu energiju.

Turnejom Dobra energija Zelena energetska zadruga je od 2020. obišla gradove od Slavonije do Dalmacije, njih preko 20. Trećina dosadašnjih gradova-domaćina je nakon turneje osigurala sufinanciranje troškova realizacije solarnih elektrana za kućanstva i dodatne aktivnosti osnaživanja građana za ulaganje u solarnu energiju, dok je dio gradova, uključujući Cres, Čakovec, Ivanić-Grad, Poreč, Pulu i Zaprešić ostvario suradnju na zajedničkom projektu “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” koji će do 2025. osigurati 1 MW novih solarnih kapaciteta na javnim zgradama.

“Turneja je jedinstvena prilika za bolje razumijevanje prilika koje pruža solarna energija. Veselimo se mogućnosti da ovogodišnje domaćine turneje i njihove građane potaknemo da ih iskoriste.” zaključio je Svibor Jančić.

Turneja Dobra energija 2023. se održava u sklopu ZEZ-ovih projekata SOL4ALL – Community-Led Solarization, LIFE LOOP i ACCE – Pristup kapitalu za građansku energiju, te uz podršku Europske klimatske fondacije i inicijative Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju Europi.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.