Jedinstvena izložba infracrvene fotografije Josipa Horvata Majzeka otvorena u Čakovcu

Josip Horvat Majzek je biolog, fotograf i snimatelj prirode iz Čakovca koji je cijeli svoj život posvetio rodnom Međimurju. Ovaj vrsni stručnjak i prirodoslovac poznat je po nekoliko fascinantnih knjiga o prirodi, prije svega o dabru i vidri, ali i cijelom nizu izuzetnih fotografija kojih se ne bi postidjeli ni najbolji svjetski muzeji, izdavači i časopisi poput National Geographica.“ – riječi su poznatog hrvatskog prirodoslovca Gorana Šafareka kojima se osvrnuo na najnoviju izložbu fotografija Josipa Horvata Majzeka.

Izložba infracrvene fotografije pod nazivom: “ŽIVOT NOĆU NA IC FREKVENCIJI OD 940 nm“ prvi je takav autorov uradak na prostorima Republike Hrvatske. Do sada je ta izložba bila predstavljena na Dan planeta Zemlje na jednoj od najljepših šetnica u Međimurskoj županiji, “Šuderici“ u Goričanu te povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u Nacionalnom parku Paklenica. Zgrada Scheier u Čakovcu novi je izložbeni prostor u kojem se izložba fotografija može razgledati od 20. srpnja do 26. kolovoza.

Autor se predstavlja sa 106 fotografija, što je svojevrsni rekord u Hrvatskoj, snimljenih tehnikom nevidljivom ljudskom oku. Sve fotografije ukomponirane su na 28 panoa u koje je uvršteno 16 vrsta sisavaca te 7 vrsta ptica.

Po prvi puta imamo priliku zaviriti u noćni život sisavaca i ptica, a poseban naglasak izložba stavlja na našeg najvećeg sisavca, jelena običnog (Cervus elaphus).“, pojasnio je autor izložbe Josip Horvat Majzek. Sav “materijal“ za ovu izložbu nastao je u Međimurskoj županiji, unutar Regionalnog parka Mura – Drava. Izložba fotografija popraćena je katalogom u kojem se nalazi osvrt Gorana Šafareka, a izložbu je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje obiluje izuzetnim prirodnim vrijednostima na regionalnom, nacionalnom i europskom nivou. Naše livade, oranice, voćnjaci, područje uz rijeke prepoznati su kao vrijednosti preostale očuvane prirode te je prije 10 godina područje uz rijeke Muru i Dravu u Međimurskoj županiji i četiri nizvodne županije proglašeno Regionalnim parkom Mura-Drava. Drago mi je da upravo u godini kada obilježavamo ovu važnu obljetnicu svjedočimo jedinstvenoj izložbi Josipa Horvata Majzeka koji svojim dugogodišnjim radom nastoji otkriti, ali i sačuvati blaga međimurske prirode.“, poručio je župan Posavec.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.