U zatvoru završio Pravni fakultet, sad ga čega posao u odvjetničkom uredu

Visoki kazneni sud potvrdio je odluku o uvjetnom otpustu s izdržavanje kazne zatvora zatvoreniku osuđenom za zlouporabu opojnih droga i krivotvorenje isprava. Zatvoreniku su u obzir uzeli i to što je tijekom izdržavanja kazne zatvora diplomirao pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu te da ga očekuje posao u odvjetničkom uredu.

Iz izvješća Kaznionice u Lepoglavi proizlazi kako je zatvorenik A. A. u provedbi pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora ocijenjen kao “naročito uspješan”, kako nema kaznenih postupaka u tijeku niti je ranije kazneno osuđivan, kako je uredno koristio izvankaznioničke pogodnosti do pandemije COVID-19, dok je vjerojatnost kriminalnog povrata umanjena te kako je radno angažiran kao naročito uspješan radnik, a tijekom izdržavanja kazne zatvora je i diplomirao pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u S. te ima ponudu za posao u struci u odvjetničkom uredu, stoji u presudi Visokog kaznenog suda.

Visoki kazneni sud dopustio je 62-godišnjem zatvoreniku, osuđenom na 21 godinu zatvora, da ga na slobodu puste ranije. Osuđen je jer se 2003. povezao s drugim osobama zbog krijumčarenja i prodaje droge. Te osobe su u Južnoj Americi kupile 533,48 kg droge kokain i jahtom prevezli u Hrvatsku. Kad su stigli, zatvorenik je preuzeo tu drogu radi daljnje prodaje. Drogu je ukrcao u automobil na koje je stavio nepripadajuće registarske pločice.

‘Socijalizirana osoba s usvojenim vrijednostima’

U zatvoru je proveo 17 godina, u kojima je i diplomirao te pronašao posao te sada može na slobodu (pod uvjetnom kaznom). Supruga je pristala da se vrati u njezin stan.

– Nadalje, iz dijagnostičkih podataka proizlazi kako su zatvorenikove intelektualne sposobnosti iznadprosječne te kako se radi o socijaliziranoj osobi usvojenih moralnih i društvenih vrijednosti koja priznaje počinjenje kaznenih djela te izražava svoju kritičnost i žaljenje naspram istog, piše u presudi.

Datum otpuštanja zatvorenika na uvjetni otpust, poručuju sa Suda, odredit će nalogom sudac istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Visokog kaznenog suda. Zatvorenik mora biti otpušten najkasnije u roku tri dana od donošenja naloga suca izvršenja.

Hrvatski zatvori su rehabilitacijski orijentirani

Srednja.hr dalje u tekstu pojašnjava kako kad završite u zatvoru, izgubite pravo na slobodno kretanje, no i dalje vam ostaju sva druga ljudska prava. Među njima je i pravo na obrazovanje.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.