VIDEO: Google Earth objavio snimke kako se naš planet promijenio od 1984. do 2020.

Google Earth objavio je na YouTubeu niz videozapisa koji pokazuju koliko su se svjetski oceani, šume, ledenjaci, plaže i gradovi promijenili od 1984. do 2020. godine

Kako bi podigli svjesnost o klimatskim promjenama, Google je ovih dana na svom servisu Google Earth objavio alat koji vjerno prikazuje koliko smo promijenili izgled Zemlje u samo nekoliko desetljeća.

Alat ‘Timelapse’ radi kao animacija satelitskih snimki našeg planeta u razdoblju od 1984. do 2020. godine. Tako možete vidjeti animaciju koja pokazuje kako su se vaš grad ili država mijenjali tijekom godina. Ipak, Googleove karte ne pokrivaju baš svaki dio svijeta.

Natalie M. Mahowald, američka znanstvenica rekla je kako se velik utjecaj klimatskih i okolišnih promjena događa jako sporo, da nam je to teško vidjeti. Ipak, postignuti su i pozitivni pomaci u borbi protiv klimatskih promjena.

– Revolucija u obnovljivim rješenjima poput vjetra i sunca omogućila je pretvaranje naših energetskih sustava u mnogo manja ugljično intenzivna rješenja. To znači da je vjerojatno da ćemo zadržati porast temperature ispod 3 Celzijusa, što je puno bolje nego prije pet godina – istaknula je Mahowald.

Također, iako Google ističe da je gotovo polovica svjetskih šuma već iskrčena ili degradirana za ljudsku upotrebu, stopa krčenja šuma pala je. Između 2015. i 2020., ona je bila oko 10 milijuna hektara godišnje, u odnosu na 16 milijuna hektara godišnje devedesetih. Međutim, to ne mijenja činjenicu da se stabla sječu alarmantnom brzinom.

Pogledajte kako se Zemlja mijenjala:

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.