Mladen Burnać održao ekskluzivnu promociju dokumentarno-glazbenog filma i albuma “Knjiga poezije”

Kantautor Mladen Burnać, održao je jučer ekskluzivnu projekciju dokumentarno-glazbenog filma i albuma “Knjiga poezije”. Promocija je uz nazočnost brojnih novinara i tv kuća, održana u elitnom zagrebačkom Westin hotelu (u skladu sa epid. mjerama). Voditeljica promocije bila je glumica Mila Elegović, a uvodni govor ispred Hrvatskog Društva Skladatelja, održao je Branimir Mihaljević. Mladen je ovime postao i prvi glazbenik kod nas, koji je uz novi album odmah snimio i dokumentarni film o nastanku istog. Sami film počinje se prikazivati na svim televizijama u regiji od 20.travnja. Također, emitirati će se i širom svijeta na na festivalima dokumentarnog filma, te se ovih dana prevodi se na engleski jezik.

Mladen Burnać održao ekskluzivnu promociju dokumentarno-glazbenog filma i albuma "Knjiga poezije"

Film traje 50-tak minuta i na zanimljiv način predstavlja novi 10-ti Mladenov album “Knjiga poezije”. U njemu se pojavljuju svi glazbeni gosti albuma, a to su: Matija Dedić (klavir), Branimir Mihaljević (klavir), Doris Karamatić (harfa), Ivica Premelč (saksofon), Matej Mihaljević (violina), Julijana Alimosk (flauta), te Dragomir Herendić (gitare), koji je ujedno i autor aranžmana. Kao gošća pojavljuje se i slavna glumica i pjevačica Mila Elegović, te jedna od najboljih hrvatskih balerina Leda Šeparović (jedina naša balerina, koja nastupa u prestižnom Mikhailovskom teatru u Sankt Peterburgu). Također, tu je i pijanist Milo Krilanović, koji već već dugi niz godina nastupa sa Mladenom.

Zašto baš album poezije?

MLADEN: Ideja za nastanak ovakvog albuma i filma, došla je iz iz razloga, što mi stihovi pjesama već godinama izlaze u raznim zbirkama poezije (i kod nas i vani). Na kraju sam se odlučio, da bi bilo vrijeme da konačno već napravim i svoju vlastitu zbirku. A lockdown prošle godine mi je u stvari donio neočekivano slobodno vrijeme – te sam se mogao na miru posvetiti toj ideji. Međutim, kada sam počeo birati stihove za zbirku, glazbenik u meni je ipak prevladao – tako da sam odbacio ideju za tiskanim izdanjem, već da to u konačnici ipak bude glazbeni album poezije. Dakle, ne radi se o klasičnom pop albumu, već o albumu snimljenim bazno samo uz dvije akustične gitare (nema niti basa, niti bubnja), na kojemu recitiram i ponešto pjevam. Kako ima čak 15 pjesama, pozvao sam u goste i neke od ponajboljih hrvatskih instrumentalista. Prvi je bio Matija Dedić sa kojim sam već prije snimio pjesmu “Rana jesen miriše” i to je bio neki temelj za ostatak albuma. Svim gostima se ova ideja albuma dopala i svi su od srca sudjelovali, te obogatili moje pjesme svojim talentom i glazbenim umijećem. Ja sam ujedno i autor glazbe i stihova na svim pjesmama – a one govore o mojim pogledima na život, stavovima o ljubavi, nekim situacijama kroz koje prolazimo. Možda nisu baš lagane, ali mislim da će biti razumljive ljudima koji su već prošli dosta toga u životu…

Razlog nastanka filma?

MLADEN: “Obzirom da je u pitanju poezija, u startu sam bio svjestan , pa možda i “skromnije komercijalnosti samog djela”, te sam odbacio ideju snimanja klasičnih video spotova. Pogotovo zato, jer mislim da je u pitanju cjeloviti uradak, konceptualni album, koji se najbolje doživi kada se sluša u cjelini. Osim toga tekstovi se i povezuju jedan na drugi… Stoga bi povremeni klasične video spotovi svakih par mjeseci – samo razbili taj doživljaj. Ipak, kako su mi na albumu gostovali tako sjajni glazbenici, želio sam iz poštovanja prema njima i njihovim karijerama, da to ipak bude zabilježeno kroz neki kraći dokumentarni film, ono “za povijest”. Skromno se usuđujem reći i da je ugled gostiju također neka potvrda kvalitete snimljenog djela (moje mišljenje, molim lijepo), te vjerujem svim srcem da smo snimili nešto dobro i vrijedno pažnje.

Stoga smo dakle, krenuli u snimanje glazbenog dokumentarca, koji je načelno trebao trajati svega 10-tak minuta. Međutim, na snimanju nas “krenulo”, a kako ima puno pjesama, puno gostiju, na kraju evo imamo fini film od 50-tak minuta. Obzirom da smo snimali bez pretencioznosti i neke promišljene namjere – film odiše spontanošću, te lijepo prikazuje nastanak albuma i moju glazbu. Redatelj filma je Marko Dimić, a snimali smo i svirali u zagrebačkom hotelu “Westin”, koji nas je zaista ljubazno ugostio. Najljepša im hvala. Također, čast mi je da me u svemu ovome podržava i Hrvatsko Društvo Skladatelja.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.