HRT nominiran za europsku, dosta sramotnu nagradu – zasad drži prvo mjesto

Nominirani su za ovisnika godine o tužbama protiv novinara.

Hrvatska radiotelevizija ovih se dana može pohvaliti novim velikim međunarodnim uspjehom. U žestokoj konkurenciji ušli su u finale  europskog SLAPP natjecanja, koje će nagraditi pojedince, tvrtke i institucije najsklonije SLAPP tužbama, odnosno tužbama kojima nastoje suzbiti kritički govor i propitivanje medija.

Ovo neslavno natjecanje organizira CASE coalition, udruženje nevladinih organizacija diljem Europe, ujedinjenih u detektiranju prijetnji koje SLAPP tužbe predstavljaju javnosti i javnom interesu. HRT je nominiran u kategoriji ovisnika godine o tužbama. Nagrada se u toj kategoriji dodjeljuje individualcu ili organizaciji “koja ima najnezdraviji odnos s tužbama i koja je u najvećoj potrebi za anti-SLAPP rehabilitacijom”.

HRT vodi u prikupljenim popularnim glasovima

Organizatori natjecanja pišu kako je HRT državna medijska kuća koja je pokrenula cijeli val tužbi protiv novinara, od kojih su neki upravo njihovi novinari. Navode kako se radi o ne manje od 36 tužbi koje je podnio HRT. Ističu i kako HRT poseže za ovom rabotom u klimi izrazito nenaklonjenoj novinarima i medijima te podsjećaju na HND-ovo istraživanje o preko 900 aktivnih tužbi protiv novinara u Hrvatskoj.

 

 

Osim u kategoriji ovisnika godine o tužbama, o kojoj će odlučivati žiri, za HRT se može glasati i popularnim glasom, odnosno za HRT-ovu pobjedu u People’s Choice Awardu. Sudeći prema dosad prikupljenim glasovima, HRT se uvjerljivo izborio za prvo mjesto i trenutno vodi s 37 posto svih dosad prikupljenih glasova.

I Europska federacija novinara poziva na glasanje

O ovom euro-natjecanju na svojim je stranicama izvijestila i Europska federacija novinara koja poziva na glasanje za krunidbu najgoreg tužitelja 2021. godine.

Podsjetimo, HRT je osim protiv cijelog niza domaćih medija, podigao dvije tužbe protiv Hrvatskog novinarskog društva i njegovih predstavnika. Među njima su predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, donedavno zaposlenik HRT-a, kao i Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica HND-ovog ogranka na HRT-u, komentira za Telegram Dora Kršul.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.