Stožer planira kažnjavanje zbog nepoštivanja mjera?

Stožer ima novi plan borbe s koronavirusom koji bi trebao spriječiti stroge mjere u cijeloj zemlji.

Epidemiološka situacija se u Hrvatskoj pogoršala, a posljednja dva dana je broj novozaraženih znatno iznad tisuću. Kako je Stožer rekao na jučerašnjoj presici, rast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom iznosi gotovo 50 posto u odnosu na prošli tjedan.

Zbog velikog rasta, kao i zbog toga što se u naredno vrijeme teško može očekivati pad broja novih slučajeva, a s velikim brojem dolazi i sve veći broj hospitaliziranih, što će u izvjesnoj mjeri opteretiti zdravstveni sustav, u javnosti se počelo nagađati o novim strožim mjerama, pa čak i o novom lockdownu. No, kako je Index u četvrtak doznao, lockdowna uoči Uskrsa, a sasvim izgledno i kasnije, neće biti.

Umjesto toga Stožer uvodi model mjera po županijama. Kako doznaje Index, sada će ga proširiti i na kažnjavanje.

U Stožeru smatraju da županijski stožeri moraju preuzeti znatno veću odgovornost, ne samo za donošenje pravodobnih i konkretnih mjera na svom području, nego i za provođenje mjera.

Nacionalni stožer, govore dobro upućeni izvori, počeo je poduzimati upravo aktivnosti koje bi trebale dovesti do puno većeg angažmana lokalnih stožera u kažnjavanju onih koji se ne drže mjera. To se u prvoj mjeri odnosi na vlasnike raznih objekata, od kafića i restorana do trgovina, teretana i drugih koji prema odlukama Stožera moraju provoditi mjere u svojim objektima, ali i na građane, prvenstveno kad je riječ o nenošenju ili neispravnom nošenju maski, ali i u slučajevima nedopuštenih privatnih okupljanja.

“Bez lokalnih stožera se ne možemo boriti s ovom pandemijom. Ovo nije nikakvo prebacivanje odgovornosti, nego jedini način da ne uvodimo strože mjere u cijeloj zemlji jer nema smisla da se zatvara Slavoniju ako je tamo situacija dobra, dok je u nekim primorskim županijama vrlo loša”, govori Indexov izvor blizak Stožeru.

Županijskim stožerima Nacionalni će stožer dati upute za postupanje.

“Svi na lokalnoj razini moraju postati svjesni da će ih zemlje procjenjivati po epidemiološkoj situaciji. Vidjeli smo prošle godine kako je to kad Njemačka neku županiju stavi u crveno, što znači da svi koji dođu, kad se vrate kući moraju u dvotjednu samoizolaciju. Pamtimo dobro slike turista kako napuštaju te županije, a ova bi turistička sezona mogla biti još izazovnija. Sada još imamo vremena da to spriječimo. Neke županije sada ne stoje dobro i nastojat ćemo preko njihovih stožera to promijeniti. Aktivirat ćemo i turističke zajednice u tom smislu”, govori Indexov izvor.

Velika je promjena i generalni pristup prema kažnjavanju u cijeloj zemlji. Kako doznajemo iz Stožera, zbog brojnih kršenja mjera, prestaje se s praksom kojom su u pravilu dijeljena upozorenja. Odsad će se, saznajemo, upozorenja svesti na minimum, i ide se u masovno izdavanje prekršajnih prijava i novčanih kazni za kršenje mjera. Tamo gdje za to bude elemenata izdavat će se i kaznene prijave za širenje zarazne bolesti, no to je nadležnost policije.

Kršenja mjera su posebno primijećena u ugostiteljstvu, gdje su neki ugostitelji počeli zatvarati terase, dok neki čak puštaju goste da sjede u zatvorenim dijelovima kafića i restorana.

Stožer i dalje smatra da je njihova odluka da se otvore terase kafića bila ispravna, jer je bolje da ljudi budu na otvorenom nego da se okupljaju u zatvorenom, no zato idu u oštro kažnjavanje onih koji to zloupotrebljavaju.

“Sve ukazuje na to da je rizik od širenja virusa znatno manji na otvorenom nego u zatvorenom, ali i u zatvorenom je rizik relativno mali ako se poštuju mjere – maske, prozračivanje, distanca, higijena… Ključno je tih nekoliko najosnovnijih mjera i to neprestano treba ponavljati. Na podizanju te svijesti također lokalni stožeri trebaju raditi više nego dosad. Kako je očito da upozorenja kod mnogih koji krše mjere ne djeluju, moraju se pojačati kontrole, ali i kažnjavanje”, kaže naš dobro upućeni sugovornik i dodaje kako će se posebno kontrolirati zatvoreni prostori, uključujući i terase koje neki pretvaraju u zatvorene prostore i tako krše mjere.

Što se škola tiče, kako sada stvari stoje, i odluke o prelasku pojedinih škola ili samo nekih razreda na online nastavu će se, barem zasad, nastaviti donositi lokalno.

“Zadnji period pokazuje da su nam i škole na neki način postale problem kad je širenje virusa u pitanju, ali važnost boravka djece u školi i dalje nadilazi rizike. Iako je to odluka koju donosi povjerenstvo ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, Stožer je sklon tome da djeca budu u školi dok mje to god moguće. Svaki tjedan više koji neka škola može imati da djeca budu u školi je dobrodošao”, kazao je Indexov sugovornik.

Ne isključuje mogućnost da se, ako županijski stožeri ne pokažu dovoljnu razinu odgovornosti kako bi se spriječio daljnji rast koji je ovog tjedna velik, uvedu mjere u cijeloj zemlji. Preduvjet za to je, govori, da se ovaj znatan rast brojki proširi na sve županije. No, kaže kako se o lockdownu uopće ne razmišlja te da će, ako se i budu morale poduzimati strože mjere u cijeloj zemlji, naglasak biti na kontroli, a ne na velikim restrikcijama.

“Poslovi civilne zaštite su i po Ustavu u ingerenciji županija, krajnje je vrijeme da svi to shvate i da zajednički doprinesemo što je moguće boljoj situaciji s virusom”, zaključuje sugovornik Indexa.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.