FOTO:AFP

Ever Given će možda još tjednima blokirati Suez

Divovski brod Ever Given, dug čak 400 i širok 59 metara koji se nasukao u Suezu mogao bi blokirati jedan od najprometnijih svjetskih kanala još tjednima, objavio je Reuters.

Taj tajvanski brod kretao se prema nizozemskoj luci Rotterdam, a nasukao se u utorak.

Tranzit Sueskim kanalom blokiran je u oba smjera.

“Ne možemo isključiti da će možda biti potrebni tjedni, ovisno o situaciji”, kazao je Peter Berdowski, čelnik nizozemske kompanije Boskalis koja pokušava “osloboditi” brod, prenosi Geopolitika.news.

“To je poput golemog kita. Ogromna je težina na pijesku. Možda ćemo morati raditi s kombinacijom smanjenja težine uklanjanjem kontejnera, ulja i vode s broda, tegljača i iskopavanja pijeska”, dodao je.

Ukupno se oko Sueza trenutno nalazi 156 velikih brodova i tankera koji prenose naftu i plin.

Sueski kanal, izgrađen 1869. godine, jedan je od najvažnijih trgovačkih putova na svijetu kroz koji prolazi 10 posto ukupne međunarodne pomorske trgovine. Prema podacima Sueskog kanala (SCA), prošle je godine njime prošlo gotovo 19 000 brodova ukupne tonaže 1,17 milijardi, a Egipat je lani od prometa njime zaradio čak 5,61 milijardu dolara.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.