Janez Janša: 1991. razgovaralo se da okupiramo Istru do Mirne

Slovenski sociolog Peter Jambrek, jedan od autora slovenskog nacionalnog programa objavljenog u siječnju 1987. godine u ljubljanskoj Novoj reviji, rekao je za portal Časnik da je prvi predsjednik Državnog zbora (parlamenta) neovisne Slovenije te “otac prvog slovenskog ustava” France Bučar, nedugo nakon početka rata u Sloveniji u srpnju 1991. godine, predlagao da Slovenija zauzme Istru sve do rijeke Mirne.

Prisjetio se i priče poznatog slovenskog filozofa Valentina Tine Hribara, supruga Spomenke Hribar, koji su također sudjelovali u radu na slovenskom nacionalnom programu. “Bučar je bio veliki zagovornik suradnje s Hrvatskom. Zato je bio vrlo razočaran kad je Hrvatska u lipnju 1991. godine ostavila Sloveniju na cjedilu i omogućila jedinicama JNA da napadnu Sloveniju s hrvatskog teritorija”.

Foto: Časnik / Screenshot

Časnik piše kako je, prema sjećanju Tine Hribara, Bučar nedugo nakon napada JNA i početka desetodnevnog rata predlagao da Slovenija zauzme Istru, sve do rijeke Mirne, ali su ga u tome zaustavili tadašnji ministar obrane Janez Janša i Igor Bavčar koji je u to vrijeme bio ministar unutarnjih poslova. Inače Bučar je znao govoriti da Istra nikada u povijesti nije bila “dio hrvatskog teritorija”, prenosi Morski.hr.

Prije tri dana je sadašnji slovenski premijer Janša na Twitteru izjavio da je Bučar samo “podržao prijedlog koji je predložio netko drugi”, ali bez navođenja konkretne osobe koja je predlagala okupaciju Istre.

Istaknuo je i da je tadašnji član slovenskog predsjedništva, pjesnik Ciril Zlobec, zbog prijedloga dobio “histerični napad”, a tadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan “nije ni dao na glasanje Bučarov prijedlog”.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.