Otprilike u vrijeme požara u Parizu, gorjela i džamija Al-Aqsa

Džamija Al-Aqsa se smatra trećim najsvetijim mjestom u islamu

Požar koji je izbio u džamiji Al-Aqsa u Jeruzalemu u ponedjeljak dogodio se otprilike u isto vrijeme kada je požar uništio katedralu Notre Dame u Parizu, izvijestio je Newsweek.

Palestinska novinska agencija, koja je službena postaja Državne uprave Palestine, izjavila je da je požar izbio u stražarskoj postaji na krovu molitvene sobe Marwani. Vatru je ugasila vatrogasna postrojba Islamic Waqf, tvrdi Rusija Today.

Video isječci objavljeni na društvenim medijima pokazali su kako se dim diže s vrha molitvene sobe Marwani koja je također poznata kao Salomonova štalica. Džamija se nalazi na vrhu planine i smatra se trećim najsvetijim mjestom u islamu. Bila je u središtu tekućeg arapsko-izraelskog sukoba.

Uzrok požara još nije poznat. Sheikh Azzam al-Khatib, generalni direktor Jeruzalemskog vakufa i Odjela za javnost džamije Al-Aqsa, sugerirao je da su požar mogla izazvati djeca koja su se igrala na tom području.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorio je protiv napada na sveto mjesto. Pozvao je na očuvanje “velike vjerske i humanitarne vrijednosti”.

Ogromna vatra zahvatila je u ponedjeljak povijesnu katedralu Notre Dame u Parizu u Francuskoj. Toranj katedrale srušio se pod vatrom koja je satima bjesnila. Vatrena stihija se proširila i na jedan od značajnih poznatih tornjeva. Vatra je dovedena pod kontrolu tek u utorak ujutro.

Područje džamije nalazi se u dijelu istočnog Jeruzalema u Starom gradu, koji je Izrael oduzeo Jordanu 1967. godine. Izrael je 1980. godine anektirao cijeli grad.

Predsjednik SAD-a Donald Trump 2017. formalno je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, nazivajući ga “dugim korakom za napredak mirovnog procesa”. Izrael je tu odluku nazvao “povijesnom”, iako su nekoliko zemalja i Ujedinjeni narodi, Europska unija i Vatikan kritizirali taj potez.

Otprilike u vrijeme požara u Parizu, gorjela i džamija Al-Aqsa

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.