Ilustracija

Danas pogledajte spektakl na nebu koji nije viđen od 1623. godine: “Božićnu zvijezdu”

Zahvaljujući Jupiteru i Saturnu danas možete uživati u pravome spektaklu na nebu – pojavit će se „Božićna zvijezda“.

Naime, iz Hrvatskog astronomskog saveza objašnjavaju da će se na nebu, na zimski suncostaj, dogoditi bliski susret planetarnih razmjera koji se nije dogodio od 1623. godine.

Naime, danas će doći do rijetke vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna te će nam se Jupiter i Saturn večeras na nebu prividno naći skoro u istoj točki odvojeni jedan od drugoga svega 0,1° (1/10 stupnja) odnosno svega 6 lučnih minuta.

Ujedno su objasnili što znači pojam konjunkcija: dolazi od latinske riječi “coniunctio” = sveza, a označava raspored dvaju nebeskih tijela kada se, gledano sa Zemlje, približe jedno drugomu na najmanji razmak u ovom slučaju o kojem govorimo radi se o Jupiteru i Saturnu.

Za Regionalni tjednik odgovorili su na nekoliko zanimljivih pitanja:

Hoće li Jupiter i Saturn stvarno doći jedan blizu drugoga?

Jupiter i Saturn u stvarnosti uopće neće bit blizu već milijunima kilometara udaljeni jedan od drugoga, ali iz naše perspektive, gledajući sa Zemlje, oni će se poravnati i prividno jako približiti jedan drugome na nebu.

Koliko se često događaju konjunkcije Jupitera i Saturna?

Jupiter i Saturn se prividno na nebu približavaju gledano sa Zemlje svakih 19,85 godina, s obzirom na to da Jupiteru treba 11,86 godina, a Saturnu 29,4 godine da obiđu oko Sunca i tada tu pojavu njihova bliskog mimoilaženja na nebu zovemo „velikom konjunkcijom“. Posljednja velika konjunkcija se dogodila 28. svibnja 2000., ali je istu bilo praktički nemoguće vidjeti obzirom da su nam tada Jupiter i Saturn na nebu bili vrlo blizu smjeru Sunca pa je sunčeva svjetlost onemogućavala motrenje pojave.

Koliko je rijetka konjunkcija poput ove 2020.?

Ovakvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna je vrlo rijetko i slobodno možemo reći da ga neke generacije neće nikada doživjeti. Kao što smo već rekli zadnja ovako bliska konjunkcija se dogodila davne 1623. godine i tada tu pojavu nitko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smjeru Sunca. Zadnja ovakva tijesna konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. ožujka 1226. godine. Ugrubo možemo reći da se ovakva velika konjunkcija ponavlja svakih 800-tinjak godina.

Gdje i kada gledati veliku konjunkciju Jupitera i Saturna?

Sunce nam 21. prosinca zalazi oko 16 sati i 25 minuta, a Jupiter i Saturn će biti na nebu nisko na jugozapadu pa će najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti od 16 sati i 30 minuta do od prilike 18 sati obzirom da nam Jupiter i Saturn zalaze oko 18.45. Gledano golim okom, ova će pojava izgledati skoro kao da su se Jupiter i Saturn spojili dok će se kroz dvogled ili teleskop Jupiter i Saturn moći motriti u istom vidnom polju.

Kroz teleskop će u istom vidnom polju biti moguće vidjeti i četiri najveća Jupiterova mjeseca Io, Europu, Ganimed i Kalisto te najveći Saturnov mjesec Titan.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.