Biolozi u šoku: orke su gotovo kirurški precizno iz morskih pasa izvukle i pojele samo određene organe

Obdukcije šest lešina bijelih morskih psina na obali Južnoafričke Republike otkrile su da su morske nemani nastradale od kitova ubojica. Ali, ta činjenica nije toliko iznenadile morske biologe koliko način na koji su orke sredile morske pse.

Naime, orke su gotovo kirurški precizno iz morskih pasa izvukle i pojele njihova jetra, srca i testise.

– Rasporile su kožu psinama taman toliko da iz njih jetra doslovce prokliže – rekla je morska biologinja Alison Towner.

– Ovo je i nas iznenadilo iz jednostavnog razloga što nemamo baš prilike vidjeti lešine morskih pasa nasukane na plažama. Zapravo, to se gotovo nikada ne događa i nemamo prilike znanstveno ih istraživati.

Morska biologinja priznala je da je bila zaprepaštena viđenim.

– OK, jednom je falila jetra. Međutim, kada sam istu stvar vidjela kod drugog morskog psa, bila sam u potpunom šoku. Njihovi organi bili su doslovce iščupani!

Dodala je da su kod dvije psine srca bila iščupana, a kod jednog su nedostajali testisi.

– Mislimo da je to djelo orki. Kao da su učili kako iščupati jetru. Pazite, jetra je vrlo skliska, nauljena i ako pogodite pravi kut, sama će izletjeti van.

Zanimljivo, učestali napadi kitova ubojica na bijele morske psine nisu naišli na odobravanje biologa i lokalnog stanovništva.

– Ne znamo kako će nestanak morskih pasa utjecati na ekosistem velike uvale kod Cape Towna. Puno je nagađanja, ali realno, nismo niti sto posto sigurni da su kitovi zaslužni što ih ima sve manje i manje….

Jutarnji


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.