Zaštita intelektualnog vlasništva- kako koristiti vanjski sadržaj na internetu bez povrede tuđih prava?

U današnje internetsko doba, korisnici interneta svakodnevno preuzimaju i dijele digitalne sadržaje objavljene na  internetu te s raznih društvenih mreža preuzimaju fotografije ili tekstove raznih autora. Ne mali broj puta ste se upitali kako koristiti vanjski sadržaj na internetu bez povrede tuđih prava. Naime, upravo zbog lakoće dostupnosti i preuzimanja sadržaja objavljenih na internetu, a sve kako ne bismo oštetili autora i/ili nositelja autorskog prava i stvorili si nepotrebne probleme, dobro je znati koja nam prava prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima pripadaju, te kako ih možemo zaštititi jer nas neznanje pred zakonom ne opravdava.

Vanjski sadržaj na internetuŠto se štiti pravom intelektualnog vlasništva

Pravom intelektualnog vlasništva  štite se nematerijalna dobra, primjerice slike, dijagrame, sadržaje objavljene na internetu čija se vrijednost ne nalazi u materijalu na kojem je ispisan (papiru, odnosno ekranu), nego u sadržaju teksta odnosno u njegovoj uporabnoj vrijednosti. Budući da je digitalna nematerijalna dobra moguće umnožiti i/ili objaviti na internetu pomoću nekoliko klikova miša, otežana je njihova zaštita od neovlaštenog korištenja.

Zaštita autorskog djela

Fotografije i tekstovi preuzeti s društvenih mreža spadaju u kategoriju autorskih djela. Prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, autorsko djelo je originalna, intelektualna tvorevina iz književnog, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu kao primjerice, jezična, glazbena, dramska djela, djela likovne umjetnosti. Autor stječe autorsko pravo samim činom ostvarenja djela. Za razliku od drugih oblika intelektualnog vlasništva, primjerice patenata, ne traži se nikakav formalan postupak registracije autorskog djela. Autorsko djelo može se koristiti samo uz odobrenje autora u pisanom obliku. U tom slučaju, nije dovoljno da se prilikom preuzimanja fotografije ili teksta s društvenih mreža navede samo ime autora, već je potrebno osobno kontaktirati i zamoliti autora za ovlašteno preuzimanje fotografije ili teksta. U drugom slučaju, ako netko bez navođenja imena ili pseudonima autora objavi, prikaže, izvede, prenese ili na drugi način priopći javnosti tuđe djelo na kojemu je označeno ime ili pseudonim autora ili na nedozvoljen način unese dijelove tuđeg djela u svoje autorsko djelo ili dozvoli da se to učini, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Zaštita žiga, imena ili logotipa

Za razliku od autorskog djela, zaštita žiga, primjerice imena, logotipa, amblema, etikete stječe se registracijom u postupku koji se vodi pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Prema Zakonu o žigu, žig osigurava vlasniku isključivo pravo na stavljanje u promet proizvoda i/ili usluga obilježenih njime, vrijedi 10 godina od datuma podnošenja prijave uz mogućnost produljenja na daljnjih 10 godina te mu omogućuje stvaranje branda u virtualnom svijetu. U slučaju da bi druga osoba preko društvenih mreža isticala znak istovjetan s registriranim žigom u odnosu na svoje proizvode ili usluge, te bi time postojala vjerojatnost dovođenja javnosti u zabludu, nositelj žiga može tužbom zahtijevati protiv osobe koja je povrijedila žig utvrđenje te povrede, prestanak povrede odnosno zabranu takve i slične povrede ubuduće.

Fotografije na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama, primjerice Instagramu, da bi zaštitila fotografiju koju želi objaviti, dovoljno je da se autor fotografije služi vodenim žigom, tzv. Watermarkom. Tada će inicijali autora, postavljeni u nekom dijelu fotografije, bez da se naruši njen sadržaj, poslužiti kao zaštita da, čak i u slučaju da se fotografija koristi bez odobrenja, bude jasno tko je naznačen autor.

Uz navedenu zaštitu intelektualnog vlasništva prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima te Zakonu o žigu i ostalim zakonima iz područja intelektualnog vlasništva, ponekad je sama rečenica na društvenim mrežama „svaka krađa ili zloupotreba teksta bit će prijavljena nadležnom tijelu za zaštitu intelektualnog vlasništva“ dovoljna da spriječi od neovlaštenog korištenja tuđeg sadržaja, dijela ili slika.

Tomislav Strniščak, odvjetnik  


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.