Foto:Screenshot

Capak je potpisao Covid nalaz Hrebaku, jer je morao glasati u Saboru?

Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju je da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći, upozoravaju iz HUBOL-a

Hrvatska udruga bolničkih liječnika je u četvrtak navečer na svojoj Facebook stranici prozvala saborskog zastupnika i gradonačelnika Bjelovara, Daria Hrebaka, pod naslovom “Vrijede li ista pravila za sve? Odnosno, “Quod licet Iovi, non licet bovi”, a povodom činjenice da je objavio mišljenje Krunoslava Capaka o mjeri samoizolacije.

U poduljem tekstu navode da je Hrebak u četvrtak javno iznio svoj epidemiološki nalaz koji se odnosi na određivanje mjera nakon rizičnog kontakta s osobom pozitivnom na SARS-CoV-2 virus. Navode kako je to ozbiljan slučaj zbog nekoliko “iznimnih” činjenica. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Najprije, nalaz iznimno potpisuje ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), epidemiolog koji nije zadužen za obradu slučaja u kojem je ostvaren rizični kontakt. Za obradu ovog slučaja je zadužena i provela ju je epidemiologinja područnog zavoda za javno zdravstvo. Ona je gosp. D.H. prema vlastitoj javnoj izjavi odredila mjeru obavezne samoizolacije.

Sljedeća iznimna činjenica stavlja u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane RH, što je zajamčeno člankom 26. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Naime, ravnatelj HZJZ-a, u suprotnosti s uputama koje je odredio HZJZ, gosp. D.H. nije odredio mjeru obavezne samoizolacije nakon kontakta s osobom pozitivnom na SARS-CoV-2, nego ga upućuje na testiranje i nakon toga odluku o samoizolaciji prepušta samom gosp. D.H. Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gosp. D.H. zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasovanju o pružanju podrške novoj Vladi RH?

Capak je potpisao Covid nalaz Hrebaku, jer je morao glasati u Saboru?

Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju je da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći.

HUBOL se od svog osnivanja bori da odluke u zdravstvu budu neovisne, jasne i temeljene na pridržavanju smjernica. To je jedina politika koju zdravstveni sustav treba.

U suprotnom, iznimke od ovih osnovnih pravila dovode do neuređenosti sustava i nepovjerenja onih koji u sustavu rade i onih o kojima sustav skrbi, objavili su iz HUBOL-a.

24 sata


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.