FOTO: AP Images, Milan Sabic/PIXSELL

Hrvatska ostaje bez 10 milijardi eura?

Da bi prijedlog Komisije prošao, mora dobiti jednoglasnu suglasnost država članica.
“Austrija neće u ovome obliku podržati prijedlog Europske komisije (EK) o fondu za oporavak europskoga gospodarstva od pandemije koronavirusa”, rekao je u subotu austrijski ministar financija Gernot Bluemel.

Komisija je u srijedu predložila instrument za oporavak od 500 milijardi eura nepovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.

“Austrija je uvijek spremna pregovarati, ali ovom paketu nećemo dati zeleno svjetlo”, izjavio je Bluemel za javni servis.

Dodao je da bi prema tom prijedlogu Austrija u europski proračun uplaćivala dvostruko više nego sada.

“Austrijski doprinosi bi se popeli na dva posto BND-a, a to je neprihvatljivo”, istaknuo je austrijski ministar.

Štedljiva četvorka
Kancelar Sebastian Kurz je u razgovoru za njemački dnevnik Die Welt sredinom tjedna izrazio nadu da će EK izaći ususret tzv. “štedljivoj četvorki”: Austriji, Nizozemskoj, Danskoj i Švedskoj.

“Mi, ‘štedljiva četvorka’, nadamo se da će naši interesi biti uzeti u obzir. Želimo biti solidarni, ali smo zbog svojih građana koji rade naporno i plaćaju porez isto tako dužni pobrinuti se za rješenje koje bi bilo pravedno”, rekao je Kurz.

Njegov koalicijski partner Zeleni protivi se stavu narodnjaka. “Mislim da je velika pogreška što se Sebastian Kurz profilira kao predvodnik grupe zemalja koje odbijaju prijedlog EK”, rekla je predsjednica Zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer za TV postaju ATV.

Hrvatska je trebala dobiti oko 10 milijardi eura
Prema ovom prijedlogu EK-a, Hrvatska bi trebala dobiti 7,3 milijarde eura nepovratnih potpora i 2,65 milijarde eura povoljnih zajmova.

Uz plan za oporavak, EK je u srijedu predložila i revidirani Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. – 2027. od 1100 milijardi eura.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je da će se 19. lipnja održati sastanak na vrhu država članica EU-a na kojem će se pokušati dogovoriti novi višegodišnji proračun i plan za oporavak.

Da bi prijedlozi Komisije prošli, moraju dobiti jednoglasnu suglasnost država članica i pristanak Europskog parlamenta.

Vijesti.hr


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.