Padaju bivši ministri, suci, tužitelji, na meti i obitelj premijera

Padaju bivši ministri, suci, tužitelji, na meti i obitelj premijera

Glavna tužiteljica Laura Kovesi optužuje za korupciju u prosjeku četiri osobe na dan. Uzrok tomu jest što su u samo tri godine obje velike stranke, Narančasti (liberali) i Crveni (socijaldemokrati) izgubile izbore pa se stalo na kraj ‘međustranačkoj mafiji’ koja je vodila zemlju, izbjegavala plaćanje poreza, namještala natječaje i potkupljivala suce i tužitelje

BUKUREŠT – Televizijske ekipe kampiraju ispred rumunjskog Nacionalnog ravnateljstva za borbu protiv korupcije (DNA) u Bukureštu čekajući tko će biti sljedeći, piše BBC opisujući zamah kakav je borba protiv kriminala dobila u toj zemlji.

Poznata lica koja izlaze iz zgrade podsjećaju na dugu procesiju nekad visokopozicioniranih moćnika. Bivši ministri, medijski magnati, suci, tužitelji, čak i ljubimica bivšeg predsjednika Traiana Basescua, Elena Udrea,zvana “predsjednikovom plavušom”, pod istragom su.

Udrea je bivša ministrica turizma i aktualna parlamentarna zastupnica. Uhićena je prošli tjedan.

Novije mete DNA-a uključuju majku, sestru i zeta sadašnjeg premijera Victora Ponte.

Osam godina pošto se pridružila EU-u i 13 godina od osnutka DNA, Rumunjska se konačno ozbiljno uhvatila u koštac s organiziranim kriminalom. I za to napokon dobiva pohvale Europske komisije.

“Rumunjska je na prvom putu i treba ga se držati”, rekao je prošli mjesec prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, komentirajući novo izvješće EU-a o rumunjskoj borbi protiv korupcije. “To joj je najveći izazov i prioritet”, naglasio je.

Po ulasku Rumunjske i Bugarske u EU uspostavljen je verifikacijski mehanizam kojim Unija nadgleda reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije u tim zemljama. Konačna pozitivna ocjena ključna je za njihov ulazak u šengenski režim.

DNA je samo prošle godine procesuirala 1138 vodećih rumunjskih javnih figura. Nevjerojatan je podatak da glavna tužiteljica Laura Kovesi optužuje za korupciju u prosjeku četiri osobe na dan.

Pa što se u Rumunjskoj tako promijenilo? “U samo tri godine obje velike stranke, Narančasti (liberali) i Crveni (socijaldemokrati) izgubile su izbore”, kaže analitičarkaAlina Mungiu-Pippidi.

Rezultat toga je da se stalo na kraj onome što ona zove “međustranačkom mafijom” koja je vodila zemlju, izbjegavala plaćanje poreza, namještala natječaje i potkupljivala suce i tužitelje.

Jednako važan je i karakter novog predsjednika države Klausa Iohannisa, kaže Mungiu-Pippidi. On je na vlast došao kao politički autsajder i nije potpisnik nikakvih tajnih sporazuma između glavnih stranaka, pošasti rumunjske politike u zadnjih 25 godina.

Tipična osuđenica DNA je Monica Ridzi (37), bivša ministrica mladeži i sporta. Nedavno je osuđena na pet godina zatvora zbog zlouporabe položaja i pronevjere 800.000 dolara javnog novca na pogodovanje tvrtkama s kojima je bila u sprezi.

DNA se oslanja na rad tajne službe. “Dosad je tajna služba bila jako selektivna oko toga koga će pratiti, prisluškivati i istraživati. Ali više ne”, naglašava Mungiu-Pippidi.
( izvor jutarnji.hr / uredio anonymous )

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.