HTZ: Izvan snage stavljene sve odluke Vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze

Putem video poziva održana 65. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi vijeća razgovarali o utjecaju pandemije koronavirusa na turizam te o stavljanju van snage Godišnjeg programa rada i financijskog plana za ovu godinu.

U uvjetima dosad nezapamćene krize turističkog sektora u kojoj se našla Hrvatska, ali i cijeli svijet, važno je solidarno prihvatiti odgovornost za rezanje svih troškova koji nisu najnužniji te staviti zdravlje građana i turista na prvo mjesto. Isto tako, naša je zadaća da sada pripremimo turistički sustav za što agilniji restart po početku popuštanja uvedenih restrikcija kako bi Hrvatska što prije vratila svoju poziciju jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu. Vlada Republike Hrvatske u dva je vala donijela pakete gospodarskih mjera pomoći te i dalje razmatra uvođenje novih mjera ukoliko se to pokaže potrebnim za očuvanje stabilnosti cijelog hrvatskog gospodarstva pa tako naravno i turističkog sektora koji čini gotovo petinu ukupnih prihoda u Hrvatskoj“, izjavio je ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Gari Cappelli uvodno se obrativši vijećnicima Turističkog vijeća.

Posljedice globalne pandemije koronavirusa izrazito nepovoljno utječu kako na hrvatski, tako i na svjetski turizam. Poslovni turistički procesi gotovo su u potpunosti zaustavljeni. Iz tog razloga van snage stavljamo ključne strateške dokumente kao što su Godišnji program rada i financijski plan za 2020. godinu koji su u ovim tržišnim uvjetima jednostavno neprovedivi. Izvan snage stavljene su i sve dosadašnje odluke Turističkog vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze HTZ-a. Jednoglasno je usvojena i naša odluka o smanjenju plaća zaposlenika HTZ-a u Zagrebu i predstavništvima do 30 posto, dok je naknada za članove Turističkog vijeća privremeno ukinuta. Potpuno smo svjesni trenutne situacije i činjenice da ovu krizu možemo prebroditi jedino zajedničkim odricanjem, solidarnošću, razumijevanjem i neprekinutim radom u ovim zahtjevnim i vrlo izazovnim vremenima“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako se razvoj situacije na ključnim emitivnim tržištima i dalje intenzivno prati te se sukladno tome definiraju promotivne strategije i aktivnosti, kao i termini njihovih provedbi.

Na sjednici je utvrđeno kako će epidemija koronavirusa imati utjecaja na gospodarsku aktivnost u Republici Hrvatskoj, a samim time i na financiranje cjelokupnog sustava turističkih zajednica. Također, izvjesno je da HTZ neće biti u mogućnosti realizirati u potpunosti Godišnji program rada za 2020. godinu zbog čega je s namjerom omogućavanja efikasnog i brzog djelovanja u cilju prevladavanja financijskih poteškoća i normalnog funkcioniranja HTZ-a u posebnim okolnostima odlučeno kako se izvan snage stavljaju se sve odluke Turističkog vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze. Riječ je o odlukama vezanim uz provedbu javnih poziva i to: udruženo oglašavanje, strateški projekti, Sportska Hrvatska, DMK 2020, TOP događanja kao i poziv za iskazivanje interesa za provedbu posebnih promotivnih projekata i aktivnosti oglašavanja na emitivnim tržištima u 2020. godini. Nastavno na navedeno, na današnjoj online sjednici Turističko vijeće je donijelo odluku kojom predlaže Skupštini HTZ-a stavljanje izvan snage Godišnjeg programa rada za 2020. godinu, osim u dijelu koji se odnosi na dosad realizirane aktivnosti.

Također, vijećnici su usvojili mjeru smanjenja plaća zaposlenika HTZ-a u visini do 30 posto osnovice za razdoblje do uspostave pune likvidnosti ili do kraja tekuće godine, dok će se mjesečna naknada članovima Turističkog vijeća privremeno u potpunosti ukinuti. Navedena je mjera donesena u cilju očuvanja radnih mjesta i likovnosti za funkcioniranje „hladnog pogona“ s obzirom na gubitak izvornih prihoda (turističke članarine i pristojbe) uvjetovan smanjenjem gospodarskih aktivnosti članova turističkih zajednica te trenutnoj obustavi turističkih kretanja u cijelom svijetu. Isti postotak smanjenja plaća kao za djelatnike u uredu u Zagrebu primijeniti će se i za direktore/voditelje predstavništva u inozemstvu.


[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.