U Goričanu obilježen Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom

Povodom obilježavanja Spomendana 9. siječnja – Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom, u Goričanu su jučer položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-ploče poginulima u Goričanskoj republici.

Bila je to uvertira u obilježavanje i spomen na povijesni 9. siječnja 1919. godine kada je na Velikoj narodnoj skupštini održanoj u Čakovcu, donijeta Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od Mađarske. Važnost tog događaja za međimursku povijest istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je sa zamjenikom Josipom Grivcem nazočio obilježavanju u Goričanu.

Borbu za svoja prava, težnju za slobodom i sjedinjenje s maticom zemljom Hrvatskom, Međimurci su započeli tijekom 1918. godine, a jedan od događaja koji je bio uvod u povijesnu prekretnicu u Međimurju bila je Goričanska republika. Nezadovoljni mađarskom upravom, mještani Goričana u studenome 1918. godine potjerali su općinsku vlast i proglasili Goričan republikom. „Spomendan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom važan je i za nacionalnu povijest, a poseban odjek ima u Goričanu s obzirom na to da su Goričanci odigrali važnu ulogu u događajima koji su prethodili odcjepljenju. Sjećanje na odcjepljenje moramo još značajnije obilježiti, posebice na nacionalnoj razini.“, naglasio je načelnik Općine Goričan Mario Moharić.

Na zbivanja koja su prethodila velikoj narodnoj skupštini i odcjepljenju od Mađarske, podsjetio je župnik Josip Drvoderić, ukazavši na jedinstvenost i značaj Goričanske republike, ali i ostalih događaja koji su uslijedili. O stvarnosti i vjerodostojnosti Goričanske republike svjedoči i dokument koji je čelništvo Općine Goričan na čelu s načelnikom Moharićem pronašlo u mađarskim arhivima iz studenog 1918. godine, a čiju je kopiju načelnik Moharić uručio županu Međimurske županije Matiji Posavcu.

Goričanska republika, Velika narodna skupština koja je okupila 10 000 naših Međimuraca i donošenje Rezolucije kojom smo se odcijepili od mađarske vlasti jedinstveni su povijesni događaji, a sjećanjem na ova povijesna događanja čuvamo identitet Međimurja. Zahvaljujući našoj kulturi, međimurskoj popevki, običajima koje su naši ljudi njegovali, Međimurje je vraćeno pod hrvatsku vlast te nam je ostavljeno u nasljeđe da čuvamo jedinstvenost tih događaja kao što su to činili Međimurci početkom 20. stoljeća. “, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Obilježavanju u Goričanu nazočili su zamjenica načelnika Ines Bašnec, predsjednik Općinskog vijeća Općine Goričan Stjepan Ribarić, općinski vijećnici, pripadnici Zrinske garde Čakovec te predstavnici kulturnog i društvenog života Goričana, a središnje obilježavanje Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom održat će se danas, 9. siječnja.

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.