Slavko Petek

Intervju: Slavko Petek, član Marko bande

Slavko Petek jeste član bande, ali ne hrvatske nego prekmurske!

Upravo o Marko bandi nedavno je u TV emisiji Alpe Dunav Jadran bio prikazan prilog i igrom sudbine tada sam se našao u društvu u kojem je bio i jedan od osnivača Marko bande – Slavko Petek, slučajnost koja samo dokazuje da kultura ne poznaje granice.

Odmah sam iskoristio priliku i uz razgovor-intervju zatražio više detalja o toj Marko bandi.

Prvo pitanje je naravno bilo kakva je to banda i zašto baš Marko banda?

U Prekmurju su se takvi sastavi zvali bande. Da li je to došlo zbog onih, koji su već u 19. stoljeću otišli za boljim životom u Sjevernu Ameriku, ne znam, ali je u prekmurskom dijalektu nekoliko engleskih riječi i nekako bi ime bande moglo nastati po engleskoj riječi band (muzički sastav) ili po tom, da u Prekmurju za grupu ljudi još danas kažemo banda, no to nema negativno značenje kao u ostalim slavenskim jezicima.

Nas na području predjela Prekmurja Ravensko, ostali nazivaju Marki. U povijesti bile su na Ravenskom tri crkvene fare (Beltinci, Turnišče i Črenšovci) i ove fare su tada vodili župnici po imenu Marko što je jedno objašnjenje, a drugo kaže da nas tako zovu po našoj himni Marko skače.

Kako je došlo do osnivanja Marko bande?

Ja sam jedan od osnivača, u početku nas je sviralo četvero, prije petnaest godina došli su u grupu novi violinist i još jedan klarinetist.

Najviše zasluga za osnivanje grupe ima pokojni Boris Žalig, koji je više od 30 godina vodio Folklornu grupu Beltinci, u kojoj su svirali Kociper-Baranja banda (kasnije su promijenili ime u  Beltinška banda). Neki muzičari iz Kociper – Baranja bande imali su tada već više od 80 godina pa je trebalo osnovati novu mladu grupu. Mi smo onda naučili njihov repertoar i dodali još puno novih pjesama.

Bande su prije dobivala ime  po glavnom violinistu – primašu ili po cimbalistu. Zato se zvala Kociper (Janči violinista) – Baranja (Miška cimbalista). Mi smo se odlučili za ime Marko i eto Marko bande!

Marko banda
Marko banda prije 30 godina, nakon osnivanja

I danas Marko bandu čine…?

U sastavu etno grupe Marko banda danas muziciraju Miha Kavaš – violina, Andi Sobočan – cimbale, Boštjan Rous – klarinet, Željko Ritlop – klarinet i Slavko Petek – kontrabas.

Marko banda

Kad je Marko banda počela s djelovanjem i koji je bandin repertoar?

Prekmurska muzička etno grupa osnovana je 1990. godine, kao nasljednik Kociper-Baranja bande, od koje je sastav dobivao i prve pjesme i  savjete. Deset godina su članovi grupe glazbeno pratili poznatu slovensku folklornu grupu Beltinci. Marko banda čuva tradiciju prekmurske narodne glazbe, ali na repertoaru imamo i madžarske pjesme, kojih je u našom repertoaru najviše od stranih, zatim i međimurske (jedna se zove Međimurski čardaš), pa nešto iz Porabja, onda neke pjesme koje su poznate u Austriji i neke iz drugih regija Slovenije. Kažu da muzika ne poznaje državne granice!

Dosadašnji nastupi koje bi istaknuli?

U svojih trideset godina djelovanja imali smo više od 800 nastupa u Sloveniji, kao i u Europi. Godine 1993. gostovali smo kod emigranata u Argentini i Urugvaju, a 1998. zajedno s Folklornom grupom Beltinci u Japanu.

Godine 1997. izdali smo CD  s naslovom Marko banda No 1, a 2008. godine drugi naziva Vöra bije, snimljen u suradnji s Tamžom Rauch, Bogdanom Herman, Valerijom Žalig, Reginom, Vladom Kreslinom i članovima grupe Jaro iz Češke.

Na našim nastupima često imamo poznate goste s kojima imamo zajedničke glazbene točke.

Sudjelovali smo na više festivala u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, BiH, Madžarskoj, Grčkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj i Latviji.

Daljnji planovi Marko bande?

Grupa Marko banda sprema za ovo godinu, u kojoj se obilježava trideseta godišnjica djelovanja, nove snimke zvučnih zapisa jer 30 godina djelovanja treba ipak obilježiti na dostojan način!

Morao je gospodin Slavko dalje svojim obavezama, a ja sam obećao da ću otići na koncert prvom prilikom, kad mogu na kavu u Sloveniju, što ne bih mogao i na koncert!

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.