Djeco, nemojte štedjeti, ne isplati se!

Gorkić Taradi - Konobar s olovkom
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom

Bio sam siromašan klinac, ponekad ne imajući ni klopu, a kamoli mogućnosti za štednju. No u nekim godinama dobio sam na poklon ne kasicu-prasicu nego gljivu-kasicu, i unutra nešto kovanica, tada zvanih jožeki. Trebalo je vremena, ali sam je napunio. Otišao sam u banku i upitao mogu li štedjeti kod njih. Banka je imala čak i posebni dječji odjel upravo za djecu kao ja, koja su štedjela i donosila ušteđeno te položila na svoju mnogima vjerojatno prvu štednju knjižicu.

Posebno sam pazio da donesem gljivu-kasicu u banku 31.10., na Svjetski dan štednje, jer, dijete eto, pa sam znao da ću dobiti od banke neki poklon. Za banku poklončić, za mene ogroman poklon.

E da, bilo je to u neko pretpovijesno vrijeme, dok je banka još imala domaće ime i domaće vlasnike.

Danas niti ima domaće ime niti domaće vlasnike. Nema dječjeg odjela u banci, nitko ni ne zna za Svjetski dan štednje, a kamoli da dobijete neki poklon. Danas se pokloni daju banci, ako ne milom, onda silom!

Nema više poticanja djece na štednju, ima samo podučavanje djece na pohlepu!

Jer…

sakupi li dijete više od 100 kn kovanica u svojoj kasici-prasici i donese je u banku na štednju, banka će djetetu uzeti i do 10% ušteđenog na ime jedne od mnogih naknada koje svaki mjesec iznova niču pa svaki mjesec izdaju poseban bilten s novim naknadama.

Nismo mogli vjerovati kako pohlepno uzimaju naknade na humanitarne priloge, ali oni se ne libe uzimati ni djeci iz njihovih kasica-prasica!

Ali glavne poruke reklama će biti da one misle na nas! Vrlo vjerojatno, misle koje će nove naknade uvesti, vjerojatno i onima koji se još nisu ni rodili!

Baš me zanima kako se naziva to radno mjesto i radi li na tome jedan čovjek, jedan tim ili jedan cijeli odjel?

Drage banke, nemojte toliko misliti na mene i na moju djece, preskupa ja ta vaša ljubav prema nama!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.