Deutschlandfunk: Katedrale političke ambasade

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk objavio je prilog u kojemu se bavi Katoličkom crkvom u Hrvatskoj i njenim miješanjem u politiku. Ističe se da je s padom komunizma Crkva dobila na značenju u hrvatskoj javnosti, što “kler koristi za propagiranje rigidnog konzervativizma i nacionalizma”.

U prilogu se navode i izjave novinara 53-godišnjeg Branimira Pofuka, koji priča da mu je otac bio komunist, no majka katolička vjernica, koja ga je svake nedjelje vodila u crkvu za vrijeme njegove mladosti u Jugoslaviji. Ističe kako ga je kao 14-godišnjaka impresionirao svećenik koji je bio intelektualac i ljubitelj glazbe, zbog kojega je i mladi Pofuk razmišljao o svećeničkom pozivu. To je bilo za vrijeme komunizma i dok je Tito još bio živ.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

U socijalizmu je postojala zakonski garantirana sloboda vjeroispovijesti!

U prilogu se ističe da je u Jugoslaviji vlast zagovarala ateizam, ali da je unatoč tome postojala zakonski garantirana sloboda vjeroispovijesti, te da su ljudi koji su htjeli mogli živjeti u skladu sa svojom religijom. Pofuk dodaje kako nacionalisti danas šire laži o tome kako je Jugoslavija bila strašna diktatura u kojoj se nije smjelo ići u crkvu, te da je socijalistički režim želio uništiti hrvatski identitet. “To je laž. Nacionalistima očito treba taj mit po kojemu je sve bilo mnogo gore i lošije nego što je doista bilo”, smatra Pofuk.
Dodaje kako su početkom devedesetih mnogi komunisti preko noći postali veliki katolički vjernici, jer su tako željeli demonstrirati svoje privrženost nacionalnoj stvari, što svjedoči o specifičnom miješanju vjere i nacije u Hrvatskoj.
Pofuk ističe da se na popisu stanovništva 2011. prvi put nije izjasnio kao katolik, iako se i dalje smatra vjernikom. Razočaran je što današnji kler nema nikakve veze sa svećenicima spremnim na dijalog koje je upoznao kao dječak.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.