NASA objavila video o panorami Marsa

NASA je na svojim službenim stranicama objavila fascinantnu snimku panorame s Marsa, nastalu koristeći niz fotografija koje je snimio Curiosity u krateru Gale.

Jedna od Roverovih kamera je snimila 16 odvojenih fotografija na različitim točkama njegova putovanja grebenom Vera Rubin, a zatim su znanstvenici povezali fotografije u snimku.

U trenutku snimanja Curiosity se nalazio na visini od 327 metara, s pogledom na krater koji je star između 3,5 i 3,8 milijardi godina, a proteže se površinom od oko 154 kilometra u promjeru. Za usporedbu, riječ je o površini Rhode Islanda i Connecticuta zajedno.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Sve su fotografije nastale 25. listopada prošle godine na 18 kilometara dugom Curiosityjevu putu vanjskim rubom kratera. Zahvaljujući specifičnoj atmosferi na Marsu, na panorami su jasno vidljive planine udaljene više od 50 milja koje nevjerojatno podsjećaju na slične panorame sa Zemlje.

Ipak, valja reći kako su na snimci boje prilagođene kako bi boja stijena sličila zemaljskima, a sve kako bi geolozi lakše odradili svoj dio posla.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.