Da bi bila dobra, moraš ga gurnuti do kraja!

ispijanje kave

Mučio sam se dugo s njom, isprobavao sve moguće načine, no nekako to nije bilo to. Nije da baš ništa nije valjalo, ali bilo je očito da u nečemu griješim da bi zadovoljstvo bilo potpuno.  Znam da sam ga prvo gurnuo ravno unutra, rekli su da tako treba, pa sam ga onda stavio pod koso, da se sve dobro izmiješa, jer i to su rekli da tako treba. Gledao sam druge kako to rade, ali i opet meni nije uspjevalo kao njima. Njima su često tražili još jednom, meni baš i ne uz utjehu: ne može svatko znati sve i biti odličan u svemu, ti si dobar na drugim poljima, al tu pomalo štekaš. Nije da baš ništa ne valja, ali drugi to rade puno bolje. I opet bih ja gledao druge opetovano kako to rade prvi put, drugi put, treći put, ali meni nikako da uspije i prvi put, a kamoli drugi itd.

Sve do prije neki dan kad sam shvatio, da bi ona bila dobra, trebaš ga gurnuti do kraja! Jer samo tako se dobro međusobno povežu i izmiješaju i možeš biti siguran da će svi tražiti još jednom, osim ako su baš u cajtnotu!

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Uvijek sam govorio da me ljute oni koji nigdje ne mogu naći posao pa se na kraju zaposle kao konobari i onda me oslove sa kolega. Misle da ako su eventualno naučili kuhati kavu da su mi odmah kolege po struci. E nisu, a pogotovo jer skuhati kavu nije baš mačji kašalj. A pogotovo kavu s mlijekom!

Onaj dio da sito mora biti suho i očišćeno prije svakog kuhanja kave je najlakše naučiti. Prva mudrost je u rađenju pjene od mlijeka. Mlijeko mora biti hladno kao i posuda u kojoj radimo pjenu. Pipac s parom treba gurnuti ravno u mlijeko, naravno u sredinu, i samo malo ispod površine i tu počinje prvo reagiranje na dodir, podizanje temperature i nivoa mlijeka u posudi. Kad smo osjetili da je mlijeko počelo reagirati, e onda pipac gurnemo skoro do kraja, ali uz kraj posude da se mlijeko počne dobro miješati i da se pjena ravnomjerno raspodjeli po cijeloj posudi. I to sam brzo naučio. Moji problemi su bili u sljedećem koraku, kad ga je trebalo staviti unutra, u kavu. Ja sam mlijeko uvijek nježno točio na kavu, tako da su se kava i mlijeko nježno dodirivali, ali ne i izmiješali, uživajući u međusobnom dodiru, ali bez miješanja. A poanta je upravo u miješanju, dobro miješanje dovodi do zadovoljstva, i zato kad se toči mlijeko u kavu treba ga točiti da prodre do dna šalice i istovremeno se i miješa sa kavom i diže je prema vrhu.

I onda imate pravu finu kavu s mlijekom i možete biti sigurni da će gosti htjeti još jednu, naravno pod uvjetom da imaju vremena za još jednu.

Naravno, ne vole svi piti nju, kavu, neki vole njega, instant kapućino, ali i tu kad stavljaš mlijeko u njega važno je dobro miješanje da se može uživati u ispijanju omiljenog toplog napitka!

I zato danas, prvog dana proljeća, svi na kavu i instant kapućino, i zatražite od omiljenih konobara i konobarica da vam dobro izmiješaju – mlijeko u omiljenom toplom napitku!

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.