Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

U subotu testiranje Sustava za rano upozoravanje

SRUUK je razvijen u suradnji s HAKOM-om te je u skladu s EU direktivama koje brane neovlašteno korištenje podataka

 

Ministar Davor Božinović jučer je najavio uvođenje novog Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) s pomoću kojeg će se građanima na mobitele slati upozorenja za opasnost. Sustav s radom kreće u subotu, a nakon toga će biti jasnije kako funkcionira. Ministar je istaknuo kako je cilj projekta spasiti što veći broj života i imovine.

U svijetu postoje slični sustavi, a u Hrvatskoj se trenutačno kombinira više različitih. SRUUK je razvijen u suradnji s HAKOM-om te je u skladu s EU direktivama koje brane neovlašteno korištenje podataka. Projekt je vrijedan 8,4 milijuna eura, a EU ga je sufinancirao sa 7,1 milijunom, prenose 24sata.

– Nitko u sustavu države nema podatke kome su poruke upućene. U određenom području će, u datom trenutku, svi korisnici mobilnih uređaja dobiti te poruke. Kroz sustav geolokacije će se moći pratiti koliko je ljudi na području koje je ugroženo ili će biti ugroženo. To će olakšati posao hitnim službama – rekao je Božinović.

Božinović je naglasio kako je važno da građani budu obaviješteni o testiranju, koje će provesti tri telekoma – A1, Telemach i TCom, koji prvi put sudjeluju na takvom projektu u Hrvatskoj. SRUUK će slati poruke na devet stranih jezika koje će s vremenom moći primiti i stranci koji se u tom trenutku nađu u Hrvatskoj, otkrio je ministar.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.