Princ Charles i vojvotkinja Camilla sutra dolaze u dvodnevni posjet Hrvatskoj

Princ Charles i vojvotkinja Camilla

 

Posjet princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla Hrvatskoj, premda ne nosi političku dimenziju već je usredotočen na jačanje povezanosti dviju zemalja i njihovih građana, izaziva veliki interes o čemu svjedoči vrlo sadržajan i raznolik dvodnevni program koji im je pripremljen i veliki broj akreditiranih novinara koji će ih pratiti.

Princ (67) i vojvotkinja (68) borave u Hrvatskoj u ponedjeljak i utorak, u okviru turneje po regiji koja će od 14. do 19. ožujka uključiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović domaćin je njihova posjeta Hrvatskoj.

Princ od Walesa posjetio je regiju dosad osam puta. Njemu je ovo peti, a vojvotkinji prvi dolazak u Hrvatsku.

Važan posjet

“Ovo je važan posjet za nas. Cilj mu je jačanje odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima”, rekao je novinarima otpravnik poslova britanskog veleposlanstva Ian Cliff.

On je, kao i savjetnik predsjednice Mate Granić, objasnio da princ i vojvotkinja nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva pa tako ni njihov posjet nije fokusiran na vruća politička pitanja – kao što je trenutno hoće li Britanija ostati u EU-u – već na pitanja koja su u domeni njihova interesa.

Princ se bavi pitanjima vjere, a vojvotkinja sviješću o seksualnom nasilju

Princ tako primjerice već godinama podupire međuvjerski dijalog i veće razumijevanje među vjerama, zalaže se za obrazovanje mladih, održivi razvoj i očuvanje prirodnog okoliša te odgovorno poslovanje.

Vojvotkinja pokušava podići svijest o seksualnom nasilju i poduprijeti žrtve silovanja, zalaže se za što veću pismenost, a također podupire kampanje za borbu protiv osteoporoze. Pokroviteljica je i nekoliko zaklada koje se bave konjima.

Oboje podupiru lokalnu proizvodnju hrane i zalažu se za zdravu prehranu. Charles je pokrovitelj ili predsjednik ukupno 420 humanitarnih organizacija i zaklada, a vojvotkinja devedesetak.

Posjeti Zagrebu, Osijeku, Đakovu i Kopačkom ritu

Njihov je program u Hrvatskoj vrlo bogat i raznolik, pa će osim u Zagrebu boraviti u utorak i u Osijeku, Đakovu i Kopačkom ritu, a svaki njihov korak od slijetanja u zagrebačku zračnu luku u ponedjeljak u 14,15 do odlaska u srijedu pratit će oko 180 akreditiranih hrvatskih i britanskih novinara.

Princ i vojvotkinja posjet će započeti susretom s predsjednicom Grabar Kitarović i njezinim suprugom Jakovom. Tom će prigodom razmijeniti darove a, kako se saznaje princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla na dar će dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1952.

Uspinjačom će stići na Gornji grad koji neće biti zatvoren pa će biti mogući slučajni susreti s građanima. Tamo će ih dočekati gradonačelnik Milan Bandić.

Na večeri kod predsjednice svi osim Milanovića

Razgledat će Crkvu sv. Marka, a potom će ih primiti premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima o čijoj će obnovi nakon raketiranja u Domovinskom ratu moći čuti kratko predavanje.

Potom će u Hrvatskom narodnom kazalištu sudjelovati na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea gdje će odgledati kratki program u izvedbi djece koja su pobijedila na natjecanju British Councila.

Na svečanu večeru s prinčevskim parom na Pantovčaku pozvano je 68 uzvanika – predstavnici šire društvene zajednice, uključivo politike, religije, poslovnog svijeta, umjetnosti i znanosti.  Među njima neće biti čelnika oporbe Zorana Milanovića koji se ispričao neodgodivim obvezama, ali će doći glumica Zrinka Cvitešić koja je ostvarila veliki uspjeh na londonskom West Endu.

Ispunjen dan u Osijeku

U utorak će par u Osijeku posjetiti Tvrđu, stari utvrđeni dio grada koji čeka uvrštenje na popis svjetske baštine UNESC-a. Bit će to prigoda za razgledavanje jedne od najočuvanijih baroknih vojnih i urbanih entiteta u ovom dijelu Europe.

Na središnjem trgu u Tvrđi, Trgu sv. Trojstva, princa i vojvotkinju dočekat će župan i gradonačelnik, a na štandovima na trgu bit će prezentirana Slavonija.

Potom će se u Arheološkom muzeju par susresti s predstavnicima vjerskih zajednica, manjina i gospodarstvenicima. Vojvotkinja će na svojim susretima razgovarati o problemu žrtava seksualnog nasilja, a princ na svojima o obnovi nakon rata, kulturnoj baštini i turizmu.

Vojvotkinja putevima kraljice Elizabete II.

Od muzeja do katedrale vozit će se tramvajem Europskom avenijom, arhitektonski najreprezentativnijom osječkom ulicom u kojoj se ogleda mješavina naslijeđa graditeljskih stilova.

Charles će zatim odvojeno u posjet Kopačkom ritu i eko centru Zlatna greda, gdje će se upoznati s aktivnostima održivog razvoja, a vojvotkinja će obići ergelu lipicanaca u Đakovu, jednu od najstarijih u Europi.

I kraljica Elizabeta II.  je 1972. posjetila ergelu, te se provezla gradom u lipicanskom četveropregu. Danas je ta kočija izložena u jahačkoj školi u Đakovu, zajedno s knjigom gostiju s Elizabetinim potpisom te nekoliko originalnih fotografija.

Princ Charles neće govoriti u Zagrebu

Na kraju posjeta Hrvatskoj u utorak navečer princ Charles i vojvotkinja Camilla sudjelovat će na svečanom prijemu u Muzeju za umjetnost i obrt u organizaciji British Councila koji će tom prigodom ujedno proslaviti 70. obljetnicu djelovanja u Hrvatskoj.

Još nije poznato hoće li se princ eventualno tom prigodom kratko obratiti nazočnima, ali zna se da će glavni govor u regiji, s temom pomirenja, održati 17. ožujka u Beogradu.

Princ Charles – prijestolonasljednik s najduljim stažem

Princ Charles je prije braka s vojvotkinjom Camillom bio u braku s princezom Dianom. Brak je trajao 15 godina, do 1996., i u njemu su rođeni prinčevi William i Harry. Godinu dana nakon razvoda Lady Diana poginula je u prometnoj nesreći u Parizu.

U travnju 2005. princ od Walesa ponovno se oženio, Camillom Parker Bowles, koja je time postala vojvotkinja od Cornwalla. Vojvotkinji je to također drugi brak. Iz prvog ima dvoje djece, a baka je i petero unučadi.

Princ Charles prijestolonasljednik je s najduljim stažem u povijesti britanske monarhije – tu poziciju nosi 64 godine – što nije ni čudo jer je njegova majka kraljica Elizabeta II. od 9. rujna 2015. najdulje vladajući britanski monarh u povijesti.

Drugi u nasljednoj liniji za britansku krunu je Charlesov sin William, a potom njegova djeca rođena u braku s Catherine Middleton, vojvotkinjom od Cambridgea, sin George i kći Charlotte.

IZVOR: Telegram

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.