Očekivani pad MOST-a

Petrov i Karamarko

Više od polovice ispitanika u istraživanju Cro demoskop (njih 58,6 posto) misli da su opća kretanja u zemlji negativna odnosno da idu u pogrešnom smjeru, a jedina su iznimka HDZ-ovi birači, među kojima većina misli suprotno. Istovremeno, Most i dalje gubi podršku birača, a broj neodlučnih značajno raste, pokazuje redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus.

Formiranje Vlade nije dovelo do značajnih pomaka u odnosu između lijeve i desne koalicije, no definitivni gubitnik je Most, kojem podrška birača i dalje pada, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus provedeno od 1. do 3. veljače po principu ‘cijela Hrvatska jedna izborna jedinica’, a nalazi utvrđuju biračke preferencije na razini izlaznosti od 54 do 60 posto uz dozvoljenu statističku (standardnu) grešku od plus – minus 2,7 posto.

Više od polovice građana, čak njih 58,6 posto, misli da su opća kretanja u zemlji negativna odnosno da idu u pogrešnom smjeru, a jedina iznimka su birači HDZ-a, među kojima većina misli suprotno.

Najnovije istraživanje agencije Cro demoskop pokazuje i nastavak smanjenja potpore Mostu uz istovremeno značajni rast neodlučnih birača.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače, na ljestvici preferencija koalicijskih lista Domoljubna koalicija bila bi u blagoj prednosti u odnosu na lijevo-liberalnu koaliciju Hrvatska raste i bila bi relativni pobjednik u izborima (u 10 izbornih jedinica, bez dijaspore i manjinskih lista).

HDZ-ova Domoljubna koalicija je prva s izborom od 32,7 posto glasova, a SDP-ova koalicija Hrvatska raste smjestila se na drugom mjestu s izborom od 32,3 posto.

Najveće iznenađenje posljednjih parlamentarnih izbora, Most nezavisnih lista sada je na trećem mjestu s 9,1 posto, a u odnosu na prošla dva postizborna mjesečna istraživanja Mostu se istopila potpora za čak 6,3 bodova.

Ljestvicu političkih stranaka predvodi HDZ s izborom od 30,0 posto, a SDP ima 28,8 posto dok je Most zabilježio pad izborne podrške od 2,6 postotnih bodova u mjesec dana.

Živi zid je s 3,1 posto na četvrtom mjestu, a slijedi ga HNS s 2,4 posto.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje je napozitivnija političarka s 24,6 posto. Bivši premijer i šef SDP-a Zoran Milanović je na drugom mjestu s 10,3 posto dok je premijer Tihomir Orešković treći s 9,9 posto. Na četvrtom je mjestu u ovomjesečnom istraživanju bivši šef Sabora SDP-ov Josip Leko s 7,2 posto, a slijedi ga šef Mosta i potpredjednik Vlade Božo Petrov s 4,7 posto.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara ustrajno i uvjerljivo i ovaj su put šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko s 30,5 posto te Zoran Milanović s 28,5 posto.

Kao najvažniju temu odnosno događaj mjeseca građani vide izbor nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića i to 47,2 posto, a nakon toga slijedi bronca rukometaša na Europskom prvenstvu u Poljskoj sa 17 posto i slučaj ministra branitelja Milje Crnoje i njegova ostavka s 12,1 posto.

Smjer u kojem se kreće Hrvatska podupire 24,1 posto građanki i građana, dok ih 58,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru dok je onih koji ne znaju u kojem smjeru ide 17,3 posto.

Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima stranaka koji čine trenutnu parlamentarnu većinu pa tako više od dvije trećine birača HDZ-a (67,9 posto) smatra da se opće stanje u zemlji kreće u dobrom smjeru.

Među biračima Stranke Milana Bandića isto misli ipak tek 36,4 posto, Mosta 31,3 posto i HSS-a 27,3 posto.

Obrnuta je situacija među glasačima opozicije pa tako samo četiri posto glasača Živog zida smatra da se stanje razvija u dobrom smjeru, a među glasačima SDP-a isto misli njih 6,5 posto te Oraha 10 posto.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.