HNB POSLAO OZBILJNO UPOZORENJE GRAĐANIMA

banke

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je u petak građane koji namjeravaju koristiti usluge neke od banaka iz drugih članica Europske unije koje pružaju usluge u Hrvatskoj, pa i putem interneta poput banke Ferratum, da vrlo pažljivo prouče informacije i dokumentaciju o ponuđenim proizvodima i uslugama ili konzultiraju stručnjake, kako bi u potpunosti razumjeli sva svoja prava i obveze, jer HNB nema nadzor nad tim bankama.

U priopćenju koje je središnja banka objavila, kako se navodi, potaknuta upitima građana vezanima uz poslovanje Ferratum banke, odnosno Ferratum Bank plc, u Hrvatskoj, HNB pojašnjava da je ta banka na temelju ovlaštenja nadležnog tijela Republike Malte ovlaštena pružati bankovne usluge u matičnoj državi, tj. Malti, ali neposredno i na području ostalih država članica Europske unije, dakle i u Hrvatskoj.

Iz HNB-a naglašavaju da na temelju važećih propisa Hrvatske i EU oni ne daju odobrenja za rad niti prudencijalno nadziru poslovanje kreditnih institucija iz drugih država članica EU koje neposredno pružaju usluge u Hrvatskoj, već nadzor njihovog poslovanja obavljaju nadležna tijela država članica koja su im izdala odobrenje za rad.

“Kreditna institucija iz druge države članice EU koja je ovlaštena pružati usluge u matičnoj državi, može ih pružati i u Hrvatskoj, osnivanjem podružnice ili neposredno, i to od dana kada HNB od nadležnoga tijela države članice primi obavijest o tome”, pojašnjavaju iz središnje banke.

Dodaju da je tako propisano Zakonom o kreditnim institucijama kojim je u hrvatski pravni okvir prenesena europska direktiva o tom pitanju. Time je, kako se navodi, osigurana sloboda pružanja uzajamno priznatih usluga u EU, a popis tih banaka dostupan je na internetskoj stranici HNB-a.

Ujedno naglašavaju kako, ukoliko je riječ o banci iz EU koja svoje usluge pruža putem interneta, pružanje usluga hrvatskim građanima ne zahtijeva niti prethodnu obavijest hrvatskoj središnjoj banci.

“Kod sklapanja ugovora s takvim institucijama klijenti moraju uzeti u obzir da HNB ne može osigurati praćenje zaštite potrošača na razini na kojoj to čini za klijente domaćih kreditnih institucija kojima je izdala odobrenje za rad i čije poslovanje nadzire. Za kreditne institucije iz drugih članica EU mogu, naime, sukladno propisima matične države u kojoj imaju odobrenje za rad, važiti drugačija pravila poslovanja”, stoji u priopćenju HNB-a.

“Imajući u vidu navedeno, važno je da se građani koji namjeravaju koristiti usluge, odnosno započeti poslovati s nekom od kreditnih institucija iz drugih članica EU koje pružaju usluge u RH, pa i putem interneta, prethodno detaljno informiraju da bi se upoznali s načelima otvorenog europskog tržišta financijskih usluga. Svakako sugeriramo i da, kao i kod sklapanja bilo kojeg drugog ugovora, a prije donošenja konačne odluke, vrlo pažljivo prouče sve dostupne informacije i konkretnu dokumentaciju o ponuđenim proizvodima i uslugama. Po potrebi mogu konzultirati i stručnjake da bi u potpunosti razumjeli sva prava i obveze koje bi preuzeli ugovaranjem konkretnog proizvoda ili usluge”, zaključuje se u upozorenju središnje banke.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.