EURO PARLAMENTARNI IZBORI 2024. – istraživanje popularnosti stranaka i kandidata

Po STARTmetar projekciji u Europarlament bi ušlo najviše 6 stranaka/blokova – HDZ, SDP koalicija, Možemo, Domovinski pokret, Pravo i Pravda i IDS/liberali. Moguće i samo 4!

Na prošlim izborima 2019. ušlo je 5 lista. STARTmetar i tada je jedini točno prognozirao.

I dok je više manje sigurno kako će ponajprije HDZ (5) i SDP (3) osvojiti pregršt mandata, a Možemo jedan, velika će se bitka voditi za preostala tri mandata. 3 liste su kandidati, a za sada tek milimetar od Bruxellesa dijeli i Božu Petrova iz Mosta. Trenutno je u nešto nepovoljnijoj situaciji od Domovinskog pokreta (Ivan Penava), Prava i pravde (Mislav Kolakušić) te IDS/Liberali (Valter Flego). Netko će iz ove četvorke na kraju “izvisiti”, no sasvim je sigurno kako će u EU Parlament iz Hrvatske ući najviše 6 lista, a lako se može dogoditi da se brojka zaustavi i na samo 4.

D’Hondtova metoda je nemilosrdna prema onima koji se po broju glasova nalaze na samom pragu, ili blizu njega.

No lako bi se moglo dogoditi da i samo četiri prve liste prođu, jer su i Mislav Kolakušić, baš kao i Valter Flego te Petrov tu negdje oko izbornog praga, ili tek neznatno više.

Prema Startmetar projekcijama HDZ bi trebao dobiti 25,2 % glasova što bi mu u prvom slučaju donijelo 5 mandata, a ako granične liste ne prođu izborni prag lako bi mogli i do šestoga.

Bitka za 12 mjesta vodi se isključivo između 7 jakih stranaka, dok ostalih 18 nema gotovo nikakvih šansi. Istraživanje uključuje relativno slabu izlaznost od 35 posto, a na 9. mjestu s 2,5 % podrške nalazi se Katarina Peović i njena Radnička fronta. Nina Skočak, novo je ime na političkoj sceni. Influencerica (2,4%) trenutno kotira s gotovo jednakim postotkom kao i Radnička fronta.

Osim što bi po ovom istraživanju HDZ trebao doći do najmanje 5 mandata, njih 3 su rezervirana za listu koju predvodi Biljana Borzan, no i SDP koalicija bi mogla i do 4.,  ako tri granične stranke ne prijeđu prag. Svi preostali vrte se oko jednog mandata, a najbliže drugome je Možemo kojem predviđamo 9,7 posto. Domovinski pokret teško da može osvojiti više od jednog mandata, a Mislav Kolakušić, Valter Flego, a i Božo Petrov blizu su jednog mandata.

 Istraživanje je provedeno kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica i s izlaznošću od 34 posto! Zbog toga su moguća i mala iznenađenja.

Vladajuća stranka Andreja Plenkovića predvodi ljestvicu popularnosti s 25,2 posto podrškom birača. Čak su i porasli za 1,2 posto u odnosu na naše posljednje EU istraživanje iz ožujka! SDP koalicija ima potporu od 15,8 %. Ona je bila sve do jučer i do tri posto viša, no Koalicija koja je oformljena početkom ožujka počela se rasplinjavati. Možemo je bio svojevrsni kolateral Milanovićeve intervencije i SDP-ove mobilizacije, no sada bilježe svojevrsni rast i iznad 3,5 posto. Sada imaju 9,7 posto potporu i blizu  su i drugog mandata.

Uglavnom, birači su podijeljeni u tri biračka velika bloka, HDZ, Lijevi blok te suverenistički. Svi oni mogu i do 30 posto, no kako je DP u koaliciji s globalističkim HDZ-om moglo bi se dogoditi da suverenističke opcije podbace. To je i više nego izvjesno i ako dođu do dva mandata bit će to puna šaka brade. Na prošlim su izborima osvojili i više od 30 posto, a sad ako prijeđu 20 bit će to veliki uspjeh. Domovinski pokret trenutno kotira sa 6,1 posto, Pravo i Pravda s 5,9 %, a Most s 5,1 %!

Suverenistički dio stranaka i dalje je iznimno podijeljen, U odnosu na ožujak bilježe pad od 4 posto. Oko praga se vrti i Valter Flego kojem su šanse porasle s velikom 12 članskom koalicijom. U ožujku su bili tek nešto malo više od dva posto, no sad im je rejting i viši od pet posto.

Sve to ide na ruku HDZ-u te SDP koaliciji, jer D’Hondtova je metodologija nemilosrdna. Iako su se brojni zaklinjali na koalicije na izbore ide čak 25 lista. Mali, njih više od 16 bit će dio takozvane gubitničke divizije. Svi oni zajedno mogli bi potegnuti i do 6 posto, no ostat će bez mandata.

 KAKO SMO ISTRAŽIVALI: Projekcija se oslanja na istraživanje TKO JE TKO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA u kombinaciji s realnim stanjem na političkom tržištu. I ovo se istraživanje bitno razlikuje od onih koje provode agencije koje snabdijevaju hrvatske mainstream medije, tri nacionalne televizije sa svojim podacima. Tako je za primijetiti kako posebice HDZ, a i ljevica imaju bitno manju potporu birača nego što su projekcije Promocije plus te Ipsosa.

1. HDZ 25,2 %
2. SDP / KOALICIJA 15,8 %
3. MOŽEMO 9,7 %
4. DOMOVINSKI POKRET 6,1 %
5. PRAVO I PRAVDA 5,9 %
6. IDS/LIBERALI 5,1 %
7. MOST 5,1 %
8. RADNIČKA FRONTA 2,5 %
9. NINA SKOČAK 2,4 %
10. HSU 2,1 %
OSTALI: 5,7 %
NEODLUČNI 14,02 %

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.