Kilometrima dugačak zid star oko 10 tisuća godina otkriven na dnu Baltičkog mora

Vjerojatno najstarija europska megastruktura koju je izgradila ljudska ruka pronađena je pod valovima uz njemačku obalu Baltika, točnije u zaljevu Mecklenburg.

Otkrivena je sasvim slučajno i to prilikom jednog studijskog posjeta lokaciji udaljenoj 10 kilometara od obale. Znanstvenici su s istraživačke brodice upravljajući sonarnim sustavom “naletjeli” na ovo otkriće na dubini od 21 metra pod morem nedaleko od njemačkog obalnog grada Rerik.

Prvi je put uočena 2021. godine, a prije dva dana je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences objavljena studija koja detaljno opisuje otkrivenu strukturu. CNN piše kako bi ovaj zid mogao predstavljati jednu od najstarijih poznatih lovačkih građevina iz kamenog doba. Ona bi, predviđa se, mogla bi promijeniti ono što se zna o tome kako su lovci-sakupljači živjeli prije otprilike 11.000 godina.

Strukture je nazvana Blinkerval i skriva oko 1400 manjih kamenja za koje se čini da su bili postavljeni kako bi povezali gotovo 300 većih kamenih blokova, od kojih su mnogi bili preteški da bi ih grupe ljudi pomicale. Kamenje je savršeno poravnato, zbog čega se odmah učinilo malo vjerojatnim da je struktura prirodni fenomen.

Ova je dakle jako stara lovačka staza izgrađena prije više od 10 tisuća godina i potom potopljena porastom razine mora prije 8500 godina.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.