Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba – preventivna kampanja „Web heroj“

Neočekivano ste osvojili nevjerojatnu ponudu za putovanje?! Potvrdili ste je klikom „Slažem se“, ali, nažalost, ni traga ni glasa ni putovanja ni novca. Odlučili ste uložiti u kriptovalute koje su obećavale goleme profite, no, nažalost, vaš je novac nestao bez traga. Očekivali ste dolazak voljenog doktora iz egzotične zemlje i platili mu putovanje?! Nažalost, oženio se vama, ali samo za novac! Sve su ovo samo neki od primjera kibernetičkih prijevara koje prevaranti koriste kako bi vam ukrali novac. Kako biste ih preduhitrili, ključno je znati prepoznati znakove i biti na oprezu.

Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života, a sve više građana i poslovnih subjekata prepoznaje njegovu važnost kao platformu za poslovanje i komunikaciju. Zbog toga je postao iznimno privlačan kibernetičkim kriminalcima koji koriste iznimno sofisticirane trikove i obećanja kako bi dobili novac ili vrijedne financijske informacije od svojih žrtava. Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih obitelji. Kako bismo smanjili vjerojatnost da postanemo žrtva, najučinkovitiji način je ponašanje koje se temelji na samozaštiti, a to postižemo informiranošću i educiranjem.

Projekt „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjen je jačanju kapaciteta policije nabavom računalnih sustava za istraživanje otvorenih izvora na internetu i Darknetu te za specijalizirane treninge policijskih službenika za kibernetički kriminalitet.

U sklopu projekta provodi se i preventivna kampanja „Web heroj“ čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.