Ilustracija: NASA

NASA otkrila misteriozni signal izvan naše galaksije

NASA-ini astronomi otkrili su neočekivani signal koji dolazi izvan naše galaksije i ne mogu ga objasniti. Znanstvenici su analizirali 13 godina podataka sa svemirskog teleskopa Fermi Gamma-ray i primijetili misteriozni signal. “Nismo to očekivali. Za sada to ne možemo objasniti”, navodi Francis Reddy iz NASA-inog instituta Goddard Space Flight Center.

Snažni teleskop može detektirati gama-zrake – goleme izboje energije tisuće do stotine milijardi puta jače od onoga što možemo opaziti golim okom. Do takvih “signala” dolazi kada eksplodiraju zvijezde ili prilikom nuklearne eksplozije. Stručnjaci su tijekom pregleda podataka naletjeli na sasvim drugačiji signal od onog koji su tražili, piše Business Insider, a prenosi Index.

Slučajno otkriće

“To je potpuno slučajno otkriće. Pronašli smo mnogo jači signal, i to na drugom dijelu neba”, rekao je Alexander Kashlinsky, kozmolog sa Sveučilišta Maryland. Astronomi su zapravo tražili jednu od najstarijih značajki gama-zraka, poznatu kao kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje (cosmic microwave background, CMB), koja ispunjava cijeli kozmos kao ostatak rane faze razvoja svemira.

Umjesto toga, znanstvenici su otkrili signal koji je dolazio iz sličnog smjera i s gotovo identičnom magnitudom s nekim od najenergičnijih kozmičkih čestica koje su ikad detektirali. “Pronašli smo dipol gama-zraka, ali njegov vrh se nalazi na južnom nebu, daleko od CMB-a, a njegova magnituda je 10 puta veća od onoga što bismo očekivali”, rekao je Chris Shrader, astrofizičar s instituta Goddard Space Flight Center.

Znanstvenici se nadaju se da će uskoro moći locirati tajanstveni izvor

Stručnjaci smatraju da bi ovo otkriće moglo biti povezano s kozmičkom značajkom gama-zraka, koju je 2017. pronašla zvjezdarnica Pierre Auger u Argentini. Pretpostavljaju da bi ova dva fenomena mogla potjecati iz jednog neidentificiranog izvora s obzirom na njihovu sličnu strukturu. Nadaju se da će uskoro moći locirati tajanstveni izvor ili razviti alternativna objašnjenja za oba fenomena.

Istraživanje naziva Probing the Dipole of the Diffuse Gamma-Ray Background objavljeno je u časopisu Astrophysical Journal Letters.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.