U Toplicama Sveti Martin održan prvi znanstveni skup o Informacijskom sustavu prostornoga uređenja

U Toplicama Sveti Martin odvija se dvodnevni stručni skup o Informacijskom sustavu prostornoga uređenja Republike Hrvatske (ISPU), prva konferencija u nizu kojom će se korisnicima predstaviti navedeni projekt Republike Hrvatske. Konferencija je okupila preko 500 prijavljenih sudionika koji se bave prostornim planiranjem, izdavanjem građevinskih dozvola i ostalih akata, članova komore inžinjera građevinarstva, kao i predstavnike državnih resornih institucija i agencija.

Na stručnom skupu je, ujedno, predstavljen projekt Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli financiran sredstvima Europske unije, vrijedan 131.927.802,54 kuna, kojim je Republika Hrvatska nadogradila postojeće e-usluge u području prostornog planiranja i gradnje.

Poželjevši dobrodošlicu u Međimurje, župan Matija Posavec na otvorenju skupa je istaknuo kako je Međimurska županija napravila vrlo značajne iskorake u digitalizaciji javne uprave, od razvoja vlastitih aplikacija i projekata, preko digitalizacije javnih poziva i natječaja, prijava studenata na potpore čime je postignuta najviša razina efikasnosti. Sustav uredskog poslovanja je informatiziran za upravljanje dokumentima digitalnom arhivom. Županijski Upravni odjel za prostorno uređenje je tijekom zadnjih devet godina, otkada je uveden sustav e-dozvola, riješio  21.616 predmeta od 22.366 primljenih zahtjeva, što iznosi više od 95 posto riješenosti i to bez ijedne žalbe. „Efikasno se rješavaju i zahtjevni  projekti poput aktualnog uvođenja širokopojasnog interneta, aglomeracije i kanalizacijskog sustava koji donose mnogo imovinsko-pravnih izazova, a važan korak je digitalna komunikacija između javnopravnih tijela kako građani ili investitori ne moraju obilaziti niz institucija za dobivanje uvjeta i potvrda koji su potrebni za izdavanje građevinskih dozvola“ rekao je, te zahvalio organizatorima što su upravo u Međimurju organizirali prvu konferenciju jer se radi o županiji koja je godinama u samom vrhu u Hrvatskoj po brzini izdavanja dozvola.

Stručni skup je otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić pohvalivši napredak Međimurske županije i na planu digitalne transformacije: “Jedan od najvećih izazova koji je pred nama je upravo digitalna transformacija koju provodimo tako da bude ne samo efikasna, već i dostupna svakom građaninu Republike Hrvatske“, rekao je ministar Bačić pojašnjavajući sustav Geoportala kao centralnom mjestu za pristup modulima Informacijskog sustava prostornog uređenja, a ujedno najavivši daljnji korak s ciljem poticanja izrade prostornih planova nove generacije.

Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, istaknula je da će na konferenciji biti predstavljeno 14 modula koji će posao u državnoj i javnoj upravi učiniti lakšim, a građanima najefikasnijim mogućim načinom ishođenja dokumentacije.

Tomislav Petrinec, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, čestitao je organizatorima i domaćinima na izvrsnoj organizaciji važnog skupa te govorio o aspektima digitalne transformacije u službi konzervatorske struke.

Nikola Modrušan, zamjenik državnog tajnika pri Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, dodao je da Republika Hrvatska slijedi Europsku uniju u digitalnoj transformaciji, slijedeći načelo prema kojemu je čovjek na prvom mjestu: „Postižemo zadane ciljeve i provodimo nacionalni plan oporavka i otpornosti, s reformama i ulaganjima povezanima sa svim indeksima u gospodarskoj i društvenoj digitalizaciji. Strategija nije samo popis želja, nego vrlo jasno daje upute i definirane korake prema ciljevima. Sukladno programu Vlade RH u području modernizacije javne uprave, cilj nam je doseći 2,5 milijuna korisnika platforme e-građani do kraja 2024. godine“, naglasio je Modrušan.

Župan Posavec sudjelovao je i u panel raspravi u kojoj je istaknuo: „Težimo razvoju sustava na razini zapadne Europe, tako da skraćenica EU i kod nas može simbolizirati i efikasnost i učinkovitost. Rezultati rada rastu iz mjeseca u mjesec, te su itekako vidljivi i na području digitalne transformacije.

Prvoj znanstvenoj konferenciji na temu dosega projekta Informacijskog sustava prostornoga uređenja prisustvovalo je više od 500 sudionika iz županijskih upravnih odjela iz cijele Hrvatske.

Izvor i foto: Međimurska županija

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.