Foto: Top Radio

Predvodnici reggae glazbe u Hrvatskoj na Jamajci snimili album u studiju Boba Marleya

Reggae ritam proširio se studijem TOP MUSIC DESKA TOP RADIJA kada su u njega ušetali pioniri reggae glazbe u Hrvatskoj. Grupa ‘Brain Holidays’ novi su gosti glazbene emisije, a članovi sastava Marko Gaćina i Magda Mas voditeljici Gini Damjanović govorili su o velikom pothvatu na koji su se odlučili prije par godina – odlasku na Jamajku gdje su u studiju apsolutne glazbene legende Boba Marleya snimili svoj peti album. Sve su to i zabilježili te objavili dokumentarac ‘Bite of Paradise’. Grupa je obradila hit Boba Marleya ‘Exodus’ i odličnom svirkom cijeli studio u trenucima izvođenja ‘preselila’ na Jamajku.

Čak 23 godine postoji grupa Brain Holidays koju je u Primoštenu 2000. godine osnovao Marko Gaćina. Grupa se sastoji od sedam članova i do sada su objavili pet albuma. Gina Damjanović je na početku emisije istaknula kako je hrabro baviti se reggae glazbom u Hrvatskoj, a ova ekipa uspjela je ostvariti svoje najluđe snove – peti album snimiti u studiju Boba Marleya.

Magda je otkrila kako su upravo oni bili zanimljivi Jamajčanima:

„Njima je bilo egzotično slušati jezik. Ekipi iz studija je bilo egzotično to što koristimo saksofon i trubu u bendu. Bilo im je jazzy reggae!“

Dugo su se pripremali na ovaj pothvat, a na Jamajci im je vrijeme da sve snime ipak bilo ograničeno. O tome je li im bila panika da neće uspjeti odsvirati sve kako su zamislili, Marko je rekao:

„Naravno da je bila panika, ideš na drugi kraj svijeta, dugo to pripremaš. Znalo mi se desiti da sanjam da smo zakasnili na avion. Ludilo! Uvijek si postavljaš sto pitanja. Zato smo i vježbali toliko puno. Na kraju je ispalo tako da smo se doslovno ‘prošetali’. U dva dana smo snimili cijelu bazu za ploču i još dva dana smo radili feature. Jako brzo je to išlo.“

U studiju u kojem su snimali, svirali su i Bob Marley, Lauryn Hill, Snoop Dog, tamo je i klavir Paula McCartneya, hammond Boba Marleya.

„Ima tamo zanimljivih stvari, zlatnih ploča, Grammyja, starih mikrofona, trakaša. Super je doživljaj uopće ušetati u takav prostor koji je između ostalog i muzej“, rekao je Marko.

Grupa ‘Brain Holidays’ na Jamajci je održala i koncert. O tome kako je sve prošlo i kako su ljudi reagirali Magda je otkrila:

„Odlično, imali smo fer upozorenje prije nego što smo se popeli na pozornicu da ekipa tamo ne plješće. I dobro da smo ga imali jer bi nam bilo možda malo čudno to doživjeti.“

„Takvi su na koncertu. Kada nešto ‘groova’ oni plešu, prate, ali nisu ovacije kao što je kod nas. Bitan je ‘groove’ i ples“, dodala je Magda.

Grupa je na Jamajci snimila album koji se zove ‘Jamaican connection’. Osim albuma snimili su i dokumentarac ‘Bite of paradise’ koji je režirala Magda, a kojim se oduševila i Gina Damjanović koja je priznala da se naježila dok ga je gledala.

„U startu sam imala tri verzije filma koje bih radila – jedna bi bila za bend, jedna bi bila  dokumentarac u stilu festivala, a treća verzija spotovi. Kasnije se sve spojilo u film ‘Bite of paradise’ koji je zapravo sve te tri verzije u jednom. Gledajući iz akademske perspektive, jer sam s tim filmom i diplomirala na Muzičkoj akademiji, bila je poanta uhvatiti taj proces snimanja albuma i što zapravo mi dobivamo tom Jamajkom na albumu“, rekla je Magda.

Jamajčani nisu uputili grupi neki poseban savjet, ali su na njih djelovali inspirativno, spomenuo je Marko i neke više razine:

„Nitko nije dao turbo savjet, ali su nas više manje svi podržali, svima je bilo fora to što radimo. Imaš nekakav otok na drugom kraju svijeta, dođeš tamo , sviraš tu mjuzu koja je dio njihove kulture I spojiš se s njima. Meni je to bila duhovna razina, da si s nekim s kim pričaš prvi put u životu i imaš osjećaj da ga znaš godinama.”

Zanimljivo gostovanje i odličnu glazbu pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=s9VG0vDBUCw&t=1002s

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.