Foto: The New England Journal of Medicine

Čovjek je završio na odjelu hitne pomoći nakon što je pojeo vrlo uobičajenu jestivu gljivu

Kad je otišao u bolnicu, liječnici su mu pregledali leđa i otkrili da ima gomilu upaljenih “pruga” i djelova natečene kože koje su izgledale kao da su ga išibali.

Čovjek je završio na odjelu hitne pomoći s bolnim osipom koji mu je išarao cijela leđa nakon što je pojeo vrlo uobičajenu jestivu gljivu. 72-godišnji muškarac pripremio je i pojeo obrok koji je sadržavao shiitake gljive (Lentinula edodes). U dva dana nakon ovog obroka, muškarac je dobio osip na leđima koji ga je toliko svrbio da nije mogao normalno spavati, prenosi Live Science.

Kad je otišao u bolnicu, liječnici su mu pregledali leđa i otkrili da ima gomilu upaljenih “pruga” i djelova natečene kože koje su izgledale kao da su ga išibali po leđima i gornjem dijelu stražnjice. Tim je u početku isključio dermografizam, stanje koje uzrokuje stvaranje takvih tragova na koži nakon što se ogrebe ili trlja. Također nije bilo znakova da su mu limfni čvorovi natečeni, što može ukazivati ​​na virusnu ili bakterijsku infekciju, ili da je stanje počelo utjecati na druga tkiva u tijelu.

Umjesto toga, s obzirom na to što je jeo, liječnici su mu dijagnosticirali shiitake dermatitis, reakciju koja se obično povezuje s prugama poput “biča” na trupu.

Prvi put prijavljen u Japanu 1977., shiitake dermatitis je najčešći u Aziji, gdje se gljive redovito jedu. Međutim, slučajevi su zabilježeni i drugdje, primjerice u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Prugasti osipi izgledaju slično onima koje ponekad razviju pacijenti koji uzimaju kemoterapijski lijek bleomicin. Također izgledaju slično osipima povezanim s dermatomiozitisom, upalnim stanjem koje uzrokuje slabost mišića uz kožne osipe i Stillovu bolest koja se javlja u odrasloj dobi, vrstu upalnog artritisa.

Kod shiitake dermatitisa, linearni osipi pojavljuju se zbog ugljikohidrata u gljivama zvanog lentinan. Ovi ugljikohidrati potiču otpuštanje kemijskih glasnika, poput interleukina-1, koji uzrokuju upalu. To uzrokuje širenje krvnih žila pacijenta i razvoj karakterističnog osipa, obično dva do tri dana nakon što je osoba pojela gljive. Lentinan se zagrijavanjem razgrađuje, zbog čega se ova reakcija događa samo kada ljudi jedu sirove ili nedovoljno kuhane shiitake gljive.

“Shiitake dermatitis je spriječen kada se gljive temeljito kuhaju na temperaturama višim od 145 stupnjeva Celzijevih”, rekla je za Live Science u Eglė Janušonytė, koautorica izvješća o slučaju i specijalizantica dermatologije u Ženevskim sveučilišnim bolnicama u Švicarskoj. Obično shiitake dermatitis prolazi sam od sebe bez liječenja, ali pacijentima se mogu dati protuupalni lijekovi za liječenje simptoma. U ovom slučaju, muškarcu su propisani steroidi za nanošenje na leđa, kao i tablete antihistaminika za oralno uzimanje. Nakon dva tjedna, leđa su ga manje svrbila, ali su mu ostale tamnije mrlje na koži – to se često događa nakon što upala kože prestane.

Izvor: klik.hr

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.