Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Obitelj Varga izlazi iz vlasničke strukture Čakovečkih mlinova

Obitelj Varga, dugogodišnji ključni dioničari Čakovečkih mlinova, odlučila je prodati glavninu dionica koje je do prije nekoliko dana držala u svojim rukama. A u ulozi pojedinačno najvećih dioničara sada je obitelj Plodinec preko svoje tvrtke Mlin i pekare (MIP). Budući da su kao novi vlasnici 24,78 posto dionica čakovečke kompanije s mirovinskim fondovima koji zajedno drže 40-ak posto udjela sklopili ugovor o uređenju međusobnih odnosa, ovaj tjedan obznanili su nastanak obveze objave ponude za preuzimanje. Sve u svemu, za četiri, pet ili šest mjeseci, koliko bi moglo potrajati do okončanja tog procesa s obzirom na propisane regulatorne zahtjeve, vlasnici sisačkog MIP-a će, prema svemu sudeći, i “službeno” postati i većinski vlasnici Čakovečkih mlinova, a što već otprije jesu i u Zagrebačkim pekarnama Klara.

Ne tako davno mnogo izglednijim činio se obrnuti scenarij – da čakovečka prehrambeno-trgovačka kompanija kao veći tržišni igrač kupi sisačku. Uz ostalo, na to je upućivao i snažan financijski potencijal odnosno činjenica da je kompanija praktično bez (neto) duga. “U konačnici se stvari prije ili kasnije svedu na to da si ili lovac ili lovina”, prokomentirao je nakon burzovne objave vijesti jedan burzovni profesionalac. Da nakon nekoliko ranije realiziranih preuzimanja u trgovačkom segmentu stvari idu u smjeru Čakovečkih mlinova kao “lovine” šuškalo se još proljetos, kad su u ulozi najizglednijeg pretendenta uglavnom spominjane Zagrebačke pekarne Klara.

Nakon što je u ponedjeljak objavljena informacija o nastanku obveze objave ponude preuzimanja, jučer su iz Čakovečkih mlinova Zagrebačkoj burzi proslijedili i obavijest o promjeni u glasačkim pravima, prema kojoj su Stjepan i Ružica Varga prodali MIP-u spomenutih 24,78 posto udjela (Stjepan Varga zadržao je tek 1,75 posto), ali zasad se ne zna po kojoj cijeni. U investicijskoj zajednici računa se da ona ne odstupa značajnije od trenutne burzovne cijene, a ona nije znatno viša od 10,50 eura s koliko je zaključen prošli tjedan. I u jučerašnjem trgovanju nije premašivala 11 eura. Uz pretpostavku da je to približno i cijena koju su Plodinci, odnosno MIP, platili Vargama, te da istu cijenu ponude i za preostalih oko 35 posto dionica u rukama manjinskih dioničara (bez mirovinaca s kojima su u zajedničkom djelovanju), cijela operacija preuzimanja hipotetski bi mogla težiti ukupno 60-ak milijuna eura.

Detaljnu analizu preuzimanja možete pročitati na portalu Poslovni.hr.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.