Foto: Šetnica muških guza

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Barbati na otoku Pagu su zapravo 5 mjesta: Vidalići, Kustići, Zubovići, Dražica i Metajna. Kad je do mene došla vijest da se (g)radi šetnica uz more kroz cijele Barbate baš me je obradovala. Vjerojatno ste pomislili sad da me vijest obradovala jer ću moći šetati uz more sa svojom dragom ženicom no istina je da me obradovala jer sam zaključio da ću moći lakše do mora na ribičiju. U mojoj glavi već se vizualizirao izgled šetnice i nagađanja gdje bi bilo najlakše i najbolje usidriti svoje tijelo za ribolov. Mislim da ne moram ni spominjati da je i vizualizacija ulova bila vrlo, vrlo raskošna i bogata!

Kako je jučer bio moj treći dan na GO, a bura ne pokazuje namjeru da stane ni da sluša meteorologe odlučio sam poslijepodne prošetati tom šetnicom. Mala kvaka je da sam ja stacioniran negdje na pola šetnice pa je trebalo odlučiti na koju stranu prvo krenuti, lijevo prema Metajni ili desno prema Vidalićima. Šetnica muških guzaIako sam krenuo prema Metajni svoje viđenje šetnice započet ću s Vidalićima pa redom sve do Metajne no odmah jedan zaključak koji se odnosi općenito na sva spomenuta naselja: naime, ni ovdje nije izostala privatizacija i ograđivanje plaža no kako se na pojedinim dijelovima šetnice odmah radila i kanalizacija sve plaže uz šetnicu su opet dostupne javnosti.

Dakle, Vidalići vjerojatno ne bi ni postojali da nije bilo SGP Pomurja (današnji Pomgrad) iz Murske Sobote. Naime, oni su napravili Barbatima vodovod, a u zamjenu su dobili zemljišta i građevinske dozvole u Vidalićima. Od dviju kućica vrlo brzo je to postalo pravo naselje no nažalost, čista apartmanizacija, nema ljepote i topline malog mjesta. Ne znam jel’ se Novalja ugledala na njih ili oni na Novalju, no oba mjesta su postala samo skupina velikih bezličnih neestetskih građevina razbacanih kao kockice za jamb. Kako sam napomenuo na početku, zapravo sam u Vidalićima završio svoje izviđanje šetnice no nije mi se dalo vraćati istim putem pa sam se popeo na cestu i vratio tim putem kući.

Za razliku od Vidalića , Kustići, barem onaj dio uz more, su uglavnom jednokatice, okružene zelenilom, slobodnim prostorom i kako je tu i asfalt zaista možeš uživati u šetnji uz more. Kustići su iskoristili svoj topografski položaj  i razvili se u malo pitomo mjesto ugodno oku, a očito i pogodno za odmor jer nema puno prometa pa sam naišao i na iscrtanu školicu nasred ceste.

Koliko od vas zapravo zna kakva je to igra školica? Foto: Šetnica muških guza Ja priznajem da sam se raznježio kad sam je vidio i prisjetio se djetinjstva. Usput nailazim i na bistro i konobar upravo prelazi cestu noseći rosne čaše, vjerojatno s bevandom, gostima na terasici uz more. Požalio sam što nisam uzeo nikakav novac sa sobom jer sam baš poželio sjesti na tu terasu. Iskreno, nisam pomislio da bih mogao naići na nešto tako dobro pa sam imao bocu vode sa sobom. Treba paziti na dehidraciju, ipak sam pješačio po suncu i po buri preko dva sata.

Cijela šetnica kroz Kustiće je opuštajuća i usput ćete naići i na nekoliko klupa na koje možete sjesti i odmoriti i to na očito pažljivo biranim mjestima za postavljanje pa se doista možete ugodno smjestiti i uživati u pogledu. Ukratko, od srca preporučam šetnju Kustićima kojima je možda mana što nemaju pravu plažu, ali domaćini su se potrudili da maksimalno to prikriju i stvore dojam da se možete kupati uz cijelu obalu u Kustićima. Ponovit ću još jednom da me oduševila prostranost Kustića i da kuće nisu nabijene na samu cestu i jedna uz drugu već oko svake kuće ima slobodnog (i uređenog) prostora. Usporedbe radi, dok u drugim mjesta vlada pravo ratno stanje za svaki kvadrat gdje bi se mogao parkirati auto, ovdje ima više nego dovoljno slobodnih kvadrata i za ležaljke, i za igru, i za nesmetano parkiranje.

Na kraju sela nastavlja se izgradnja šetnice, uz more, i kad dođete do Zubovića blagi šok. Naime, Zubovići su iz nekog razloga zaključili da je atraktivniji pogled na groblje nego na more i šetnica skreće s mora zaobilazeći dio uz more. Netko bi rekao da je to zbog terena no koliko sam vidio poslije Dražice prema Metajni je puno teži teren ali se nije odustalo od mora.

Foto: Šetnica muških guza Foto: Šetnica muških guza

To mi je tim čudnije jer Zubovići zapravo nemaju neko šetalište iz more. Istina da imaju dvije plaže na koje se spuštaju dvije ceste okomito no poželite li prošetati to će biti po glavnoj cesti ili poviše sela uz vodovod (onaj koji je izgradilo prije spomenuto SGP Pomurje). Uređenje ove šetnice koje će Zubovićima zapravo spojiti njihove dvije plaže svakako će popraviti taj prosjek za šetnju uz more no mogao je taj prosjek biti i puno, puno veći.

Poslije Zubovića dolazi Dražica koja je čini mi se jako profitirala izgradnjom ove šetnice i znatno povećala pristup gostima moru pa više nije nužan odlazak na prekrasnu i meni omiljenu plažu Plat koja je odmah “iza zavoja”.

Foto: Šetnica muških guza

Ono što je mene iznenadilo jeste da je od Plata pa do samog ulaza u Metajnu šetnica toliko široka da kad se završi moći će se mimoići i dva auta.

I taj dio šetnice ja bih nazvao Šetnicom muških guza. Naime, čim je završila plaža Plat i kad sam krenuo tom novom šetnicom prema Metajni prvo sam naišao na tri muške guze, pa zatim dvije pa još dvije pa onda ipak jedna obitelj nudista pa malo dalje jedan muško-ženski par i onda dalje opet muške guze pa muške guze i na kraju muške guze. Očito je ovaj dio šetnice nepisanim pravilom postao nudistički no da nije bilo i onih dviju ženskih guza čovjek bi svašta pomislio!

I na kraju šetnice Metajna, mjesto koje je u vrijeme socijalizma procvalo zahvaljujući raznim odmaralištima, ali se odonda izgleda nikud nije pomaklo. Sve je isto k’o i lani, i preklani, i prošlog desetljeća…

A što se tiče mjesta za ribičiju zbog kojeg sam i krenuo u inspekciju šetnice, na žalost nisam ga našao. Bit će red i dalje odlazit na Gornje more!

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.