Foto: Pagu prijeti nestanak gori nego onaj Atlantide

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Na otok Pag dolazim još od malih nogu, dok je na Zrću bila samo jedna građevina kao restoran danju i disco noću, kad su redukcije struje bile normalna stvar baš kao i redukcija vode, dok je Novalja još izgledala kao privlačno mjesto na moru, a ne odlagalište razbacanih neuglednih višekatnica s ciljem da jedna drugoj zakloni pogled na more, kad su iz Rijeke kretala dva autobusa u 14 sati, jedan za Rab, drugi za Pag, jedina dnevna veza s otocima, kad je trajekt vozio na liniji Jablanica – Stara Novalja; ukratko, na Pag dolazim cijeli svoj život. Možda je onda sramotno reći da sam jučer otišao na najviši vrh otoka Paga, Sveti Vid (349 m) po prvi put, a otišao sam s ciljem da ukažem na moguć nestanak otoka Paga!

Dakle, na Sveti Vid polazi se stazom koja kreće od parkirališta na drugom najgorem zavoju otoka. Ispočetka je to zapravo makadam pa se može i autom no pješice je zdravije, zar ne? Cijeli put do vrha, i ova laganini varijanta i ona zahtjevna s druge strane su odlično markirani pa nema straha, a ni šanse da zalutate.
Foto: Pagu prijeti nestanak gori nego onaj Atlantide

Početni dio puta može vas zavarati da ćete šetati u hladu no nakon gospodskog dijela staze kreće se ipak još uvijek laganom stazom, samo bez hladovine i pitke vode pa valja izbjegavati uspone po žegi i burovitom vremenu. Na onom dijelu gdje je baš pravi krš s uzorom na egipatske piramide i stogove sijena usmjeravaju vas stošci od kamenja.

Foto: Pagu prijeti nestanak gori nego onaj Atlantide

Kad bi vam život baš ovisio o koncu ima tu jedna vječna lokva no napominjem, koristiti samo u slučaju opasnosti po život!

Foto: Pagu prijeti nestanak gori nego onaj Atlantide

Na vrh dalje vodi staza koja se kao zmija zavojito uspinje do samog vrha, a s nje se vidi i veliki križ – suhozid koji su ispod samog vrha izgradili Pažani, a među njima i moj tast. (On je inače odličan stariji graditelj suhozida pa je recimo bio pozvan i na izgradnju križeva na Kornatima za poginule vatrogasce.)

Foto: Pagu prijeti nestanak gori nego onaj Atlantide

Na vrhu je betonski geodetski stup i ostatak stare kapele sv. Vida, po kojoj je vrh dobio ime. Vidik s vrha otvoren je na sve strane, što bi rekli Dalmatinci svuda oko vas je voda, voda i samo voda!

Foto: Pagu prijeti nestanak gori nego onaj Atlantide

E sad, kakve veze ima Sveti Vid s nestankom otoka Paga?

Nikakve, samo sam htio da pročitate ovu kolumnu iako opasnost postoji. Naime, turisti svake godine, osim što s Paga odvoze paški sir i ukradene vrše odvoze, vjerovali ili ne, paški kamen! Za kog vraga im treba ne znam, ali nerijetko pri povratku u gepeku završava i nešto paškog kamenja. Nastave li tako, nestat će otoka Paga!

@konobar_s_olovkom Vrh Sveti Vid na otoku Pagu! #more #sunce #bura #islandpag #konobarsolovkom #vidimoreta #dalmatinci ♬ Funny – Gold-Tiger

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.