Foto: DAMJAN TADIĆ/CROPIX

Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih treći put zaredom prvak svijeta!

Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih je na Svjetskom prvenstvu u Danskoj osvojila zlatnu medalju pobijedivši u finalu sa 28-22 Njemačku što im je treće uzastopno svjetsko zlato.

Svjetsko prvenstvo održava se od 2014. godine, a prvi svjetski prvak bila je Hrvatska. Isti uspjeh ponovili su i 2018. godine, tako da je ovo njihov treći uzastopni naslov.
 

 
Njemačka je pružila veliki otpor, prvo poluvrijeme je Hrvatska dobila 14-12, a početkom drugog poluvremena isključeni su Pero Jukić i Tomislav Bošnjak, no hrvatski gluhi rukometaši uspjeli su doći do pobjede i zlata.

Oliver Lušić je s osam golova predvodio reprezentaciju Hrvatske, a u strijelce su se još upisali Bošnjak, Florijan Kolarić, Ilija Perak, Vučak, Glumac i Mateo Perak. Sjajan je bio vratar Bruno Varšić koji je osim odličnih obrana postigao i 2 pogotka.

Tomislav Bošnjak najbolji je strijelac turnira s 44 postignuta pogotka, dok je Bruno Varšić proglašen najboljim vratarom. Njih dvoje ujedno su uvršteni u najbolju sedmorku turnira. Najboljim igračem proglašen je Joerg Tomaschewski, igrač Njemačke.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najtrofejnijih sportskih ekipa u Republici Hrvatskoj s osvojenih osam olimpijskih medalja od kojih 5 zlatnih, srebro i dvije bronce. Na Europskim prvenstvima imaju pet zlata te po 1 srebro i 1 broncu, dok na Svjetskom prvenstvu sada imaju osvojena tri zlata.

Hrvatsku su predstavljali sljedeći igrači: Ivica Terzić, Žiga Bedenik, Bruno Varšić (vratari), Antonio Rozić, Ilija Perak, Oliver Lušić, Kristijan Živković, Florijan Kolarić, Tomislav Bošnjak, Pero Jukić, Jakov Kolarić, Leonardo Vučak, Patrik Radić, Teo Glumac, Ivan Pajić, Mateo Perak, Vedran Jakovljević i Marjan Turković. Članovi stručnog stožera bili su izbornik Mario Sirotić, kondicijski trener Jakov Previšić, maser Marinko Smolčić, fizioterapeut Martin Berisha i vođa puta Marijo Lušić.

U utakmici za treće mjesto, reprezentacija Srbije pobijedila je Tursku rezultatom 29-20 i osvojila je brončanu medalju.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.