Dokazana povezanost drveća i ljudskoga zdravlja

Sve više znanstvenika s različitih polja znanosti dokazuje da prirodno okruženje može pomoći ljudskome zdravlju. U jednom istraživanju Američke šumarske službe, prisutnost drveća povezana je s ljudskim zdravljem.

Gubitak stotine milijuna stabala u istočnome i srednjozapadnome dijelu Sjedinjenih Američkih Država bio je besprimjerna prilika šumarskome istraživaču Geoffreyju Donovanu i njegovim suradnicima za istraživanje utjecaja značajne promjene u šumskom ekosustavu na ljudsko zdravlje.

Analiza 18-godišnjih podataka iz 1.296 pokrajina u 15 država ustanovila je dodatnih 15 tisuća smrtnih slučajeva od posljedica bolesti krvožilnoga sustava i šest tisuća više umrlih osoba od posljedica bolesti donjega dišnog sustava Amerikanaca koji žive u područjima pod opsadom smaragdnoga jasenovog moljca (lat. Agrilus planipennis), kukca koji uništava stabla jasena, u usporedbi s nezaraženim područjima. Kad smaragdni jasenov moljac opsjedne grad, sve ulice s jasenovim drvoredima bivaju opustošene.

Istraživači su analizirali demografske i zdravstvene podatke, kao i podatke o ljudskoj smrtnosti na razini pokrajina u periodu od 1990. do 2007. godine. Podatci su uzeti iz pokrajina država s barem jednim potvrđenim slučajem opsade smaragdnoga jasenovog moljca u 2010. godini. Nakon obrade podataka, koji su uzeli u obzir i utjecaje demografskih razlika, poput prihoda, rase i obrazovanja, pronalasci su se pokazali istinitima te su objavljeni u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

„Iz naših pronalazaka spontano se nameće zaključak da veća stopa smrtnosti proizlazi iz kombinacije više parametara, poput prihoda i obrazovanja, a ne gubitka stabala“, rekao je Donovan. „Ali mi smo uočili značajno ponavljanje opisanoga režima kroz demografski vrlo različito ustrojene pokrajine.“

Iako ova studija pokazuje povezanost gubitka stabala s ljudskom smrtnosti od posljedica bolesti krvožilnoga i donjega dišnog sustava, nije dokazala izravan utjecaj. Istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja razloga ove povezanosti.

Smaragdni jasenov moljac prvi put je pronađen 2002. godine pokraj Detroita u državi Michigan. Ova vrsta kukca napada svaku od 22 podvrste sjevernoameričkoga jasena i doista ubija svako stablo koje napadne.

Istraživanje je provedeno u suradnji Davida Butryja s Nacionalnoga instituta za standarde i tehnologiju, Yvonne Michael sa Sveučilišta u Drexelu. Jeffreyja Prestemona, Andrewa Liebholda, Demetriosa Gatziolisa i Megan Mao.

Izvor: U.S. Forest Service/Geek.hr

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.