Zaplovio je najveći kontejnerski brod na svijetu!

Kineska državna brodograđevna korporacija isporučila je svoj megabrod MSC Tessa tvrtki Mediterranean Shipping Company. S površinom palube od oko četiri nogometna igrališta, brod je sposoban  ukrcati do 24.116 TEU kontejnera odjednom, naslaganih na 26 etaža. S 399,99 metara duljine i 61,5 metrom širine, MSC Tessa može ponijeti više od 240.000 tona tereta. To je prvi brod koji je prešao navedenu oznaku, kao i prvi koji može prevesti više od 24.000 kontejnera.

Međutim, zanimljivo je da je po duljini i širini gotovo identičan desecima, možda i stotinama, prethodnih rekordera u ovom području. Kada ga naslijede slični MSC Irina ili MSC Loreto, oba po narudžbi istog kupca, ti će brodovi nositi još par stotina kontejnera više, ali neće biti veći. Pristaništa su ta koja obično postavljaju gornja ograničenja veličine brodova i neće se tako brzo mijenjati. Uglavnom je stvar optimiziranja dizajna brodova kako bi se sve više kontejnera stisnulo na brod. Zbog čega je posebno impresivno vidjeti da su u 12 godina, otkako je Maersk Triple-E (sličnih dimenzija) vladao sa svojim kapacitetom od 18.000 kontejnera, brodograditelji uspjeli povećati kapacitet za gotovo 34%.

Ukupno četiri naručena broda, prema Offshore Energyju, koštala su MSC oko 600 milijuna dolara.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.