UPSHIFT radionica u Međimurju: Mladi timovi rješavaju lokalne probleme kreativnim idejama i osvajaju podršku za njihovu realizaciju

Na trodnevnoj UPSHIFT radionici, koja je održana u Međimurju od 11. – 13. ožujka, deset timova mladih između 13 i 19 godina dobilo je priliku razviti ideje za poboljšanje lokalnih zajednica. Učenici osnovnih i srednjih škola, organizirani u timove od tri do pet članova, te inspirirani željom za promjenama u društvu, radili su zajedno na svojim idejama za pozitivne promjene u okolini.

UPSHIFT se održava od 2020. godine, a radionica koja se održala za mlade iz Međimurja u ožujku 2023., je 15. po redu. Timovi su se bavili različitim problemima lokalne zajednice, od gubitka socijalnih vještina kod svojih vršnjaka, nedostatka financijske pismenosti kod mladih, „brze mode“ do nepristupačnosti knjiga i slikovnica maloj djeci, uz još razne druge probleme.

Tijekom tri dana intenzivne radionice, uz mentorsku podršku, mladi uče razvijati vještine kritičkog promišljanja, timskog duha, poduzetništva, kreativnosti te kako od ideje doći do održivog rješenja.

Od ukupno deset različitih projekata koje su timovi razrađivali, stručni žiri je izabrao tri najbolje i najinovativnije ideje koje će timovi dalje razrađivati uz mentorsku i financijsku podršku.

Pobjednički timovi bave se izazovima kao što su “brza moda” zbog koje se na godišnjoj razini baci više od 10,5 milijuna tona odjeće, drugi rade na problemu nedostatka aktivnosti za učenike kojima leži književnost, likovno i dramsko izražavanje te žele osnovati japansko kazalište, dok treći žele riješiti problem nepristupačnosti knjiga i slikovnica, te nečitanje istih maloj djeci.

Do danas je na UPSHIFT radionicama sudjelovalo više od 500 učenika iz cijele Hrvatske

Do danas je u programu UPSHIFT sudjelovalo više od 500 učenika iz cijele Hrvatske, a više od 50 timova dobilo je daljnju financijsku i mentorsku podršku za provedbu svojih ideja. Mladi od 13 do 19 godina rade na rješavanju izazova iz različitih područja, uključujući ekologiju i zaštitu okoliša, obrazovanje, inkluziju i borbu protiv diskriminacije, kvalitetu života mladih te druge teme koje su važne mladima.

Program provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI) u okviru UNICEF-ovog programa za mlade “ZABUM – za budućnost mladih”.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.