Najstarije naselje na Braču: od trenutno 130 živućih stanovnika njih 111 ima visoku školu

Prema tvrdnjama mještana, od trenutno 130 živućih stanovnika, njih 111 ima visoku školu, a među njima je čak 14 liječnika.

Najstarije naselje na otoku Braču – Škrip – može se pohvaliti ne samo s 3000 godina svoje povijesti, već i s najobrazovanijim stanovništvom jer po tvrdnjama mještana od trenutno 130 živućih stanovnika njih 111 ima visoku školu.
 

 
Nekadašnji ravnatelj KBC-a Split i rođeni Škripljanin, Dinko Mirić, koji desetljećima vodi zapise o mjestu svoje mladosti rekao je Hini da je devedeset posto stanovništva visokoobrazovano među kojima je čak 14 liječnika.

To je mjesto po njegovim riječima dalo i 18 pravnika, 15 ekonomista, 15 inženjera, 14 prosvjetara, četiri farmaceuta i kemičara, te deset pomorskih upravitelja stroja i kapetana, prenosi 24sata.

Mjesto Škrip, koje je smješteno u unutrašnjosti otoka na 250 metara nadmorske visine je, kaže Marić 1954. godine dobilo struju, 1979. asfalt i 1981. vodu. No, kad su na taj način riješili infrastrukturu svaki drugi mještanin se iselio.

Škrip je najviše stanovnika, njih 570, imao na početku 20. stoljeća, a Marić kaže da su dva svjetska rata i bolest vinove loze filoksera smanjile broj stanovnika za njih 200. U zadnjoj četvrtini 20. stoljeća stanovništvo je smanjeno za još dvjesto te u posljednjih dvadesetak godina zbog starosti i umiranja dodatnih 40.

Iako je tri kilometra od mora ni Škrip, kao ni ostala dalmatinska mjesta ne odolijeva turizmu pa tako na 130 stanovnika ima 30 bazena i 60 apartmana.

Po legendi je u rimskom mauzoleju u Škripu pokopana Dioklecijanova supruga Priska i kći im Valerija.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.