LIDER: Obrtnici, ne slijedite upute HOK-a vezane uz COVID-19 da ne dobijete kazne!

Zbog povećane razine opreza uslijed reaktivacije poslovnih aktivnosti pojedinih uslužnih djelatnosti koje uvjetuju fizički kontakt, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je službene preporuke za organizaciju njihovih djelatnosti. Preporuke sadrže vrlo opsežne upute te sugeriraju određene promjene u radu samih pravnih subjekata kako u organizacijskim, tako i u tehničkim aspektima. U nekim slučajevima te promjene podrazumijevaju i sagledavanje šire zakonske regulative kako bi ti subjekti i dalje poslovali u skladu s nacionalnim zakonodavstvom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 30. travnja objavio, između ostalih, i opsežne preporuke za rad vezane uz djelatnosti frizerskih salona i brijačnica (ovdje), salona za manikuru i pedikuru (ovdje), fizioterapeuta u vanbolničkoj okolini i salona za masažu (ovdje), salona za tetoviranje i piercing (ovdje) te kozmetičkih salona (ovdje) u svrhu očuvanja javnog zdravlja.

U preporukama su vidljivi i unificirani elementi koji su zajednički svim navedenim djelatnostima, a pod koje spadaju i podaci vezani uz medicinsko stanje te drugi podaci za koje se preporuča da se prikupljaju, obrađuju i arhiviraju. Ti podaci su navedeni s pojašnjenom svrhom te srazmjerno svrsi njihovog prikupljanja.

Tako je u točki 2.2. stavku 2. Preporuka navedeno slijedeće: „Osobe s respiratornim simptomima. Tijekom naručivanja treba upozoriti da se usluga ne pruža osobama koje imaju bilo kakav simptom akutne respiratorne infekcije (curenje nosa, kihanje, kašljanje, kašalj, poviše tjelesna temperatura i sl.). Ne dozvoljava se dolazak u salon zaposlenicima i strankama koji imaju neki od simptoma koji bi mogli upućivati na COVID-19 (kao što je gore navedeno). …“ .

U točki 2.3. stavku 2. Preporuka navedeno je: „Podaci o strankama. Treba zabilježiti vrijeme ulaska osobe u salon, kontakt podatke (broj mobitela) i vrijeme napuštanja salona. Ta je informacija, u slučaju otkrivanja oboljelog koji je boravio u salonu u određeno vrijeme, potrebna epidemiolozima, kako bi što brže mogli identificirati i kontaktirati kontakte oboljelog te provesti mjere sprečavanja daljnjeg širenja infekcije. Stranke treba pravovremeno upozoriti da će im se usluga pružiti samo ako su suglasni ostaviti podatke za kontakt. …“

Važno je napomenuti da je HZJZ preporuke objavio isključivo u domeni svojeg poslovanja, koja svakako ne uključuje savjete vezane uz organizacijske i tehničke aspekte usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) i pratećim zakonom o primjeni iste, što se često suprotno navodi u pojedinim osvrtima na društvenim mrežama.

Naime, usklađenost s nacionalnom zakonskom regulativom vezanom uz zaštitu osobnih podataka obvezna je za sve pravne subjekte na teritoriju RH, pa se ta vrsta smjernica ne treba niti očekivati od nacionalnog zavoda za javno zdravstvo. Jedino tijelo koje bi, prema potrebi, takve smjernice moglo objaviti jest nacionalno nadzorno tijelo odnosno Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Iako je HZJZ objavio upravo ono što je od njega i bilo očekivano, Hrvatska obrtnička komora (HOK) odnosno njezin Odjel za organizaciju rada je dan nakon službene objave Preporuka HZJZ-a poslala članovima i objavila na svojoj internetskoj stranici, vrlo konkretne i nažalost pogrešne, dokumente vezane uz provedbu objavljenih preporuka HZJZ-a. Uz sve ostale pravno sporne stavke, oni sadrže i upute za prikupljanje osobnih i posebno osjetljivih podataka koje je sam HOK iz nekog razloga identificirao nužnima.

Nažalost, iz HOK-ovih dokumenata pod nazivom Izjava (ovdje) i Informacije o obradi podataka u svrhu zaštite pojedinaca od zaraznih bolesti COVID-19 (ovdje), vidljivo je da su Preporuke HZJZ-a pogrešno interpretirane te da dokumenti koji su poslani njihovim članovima na daljnje korištenje nisu u skladu sa zakonskom regulativom na koju se u njima pozivaju, a subjekti bi mogli prema njihovom sadašnjem sadržaju, snositi značajne posljedice uslijed kršenja GDPR-a.

Tako se u HOK-ovoj „IZJAVI“ koju bi trebao ispuniti svaki klijent, nalazi velik broj informacija koje predstavljaju prekomjernu obradu osobnih i posebno osjetljivih podataka, a koje nisu navedene u samim Preporukama HZJZ-a. Podsjetimo se, u Preporukama se preporuča prikupljati samo sljedeće: kontakt podatke u smislu broja mobitela te vrijeme dolaska u salon i napuštanja salona. (op.a. datum i vrijeme).

Natalija Parlov Una/LIDER


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.