Foto: Međimurska županija

UNICEF i Europska komisija u Međimurju pokrenuli veliki projekt kvalitetnijeg odgoja djece iz socijalno isključenih obitelji

Predstavnici Europske komisije i UNICEF-ovog Regionalnog ureda za Europu i središnju Aziju tijekom današnjeg studijskog posjeta Međimurskoj županiji svjedočili su o uspješnoj provedbi treće faze pilot-programa pod nazivom „Testiranje jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“. Aktivnosti u sklopu pilot-programa, financiranog sredstvima Europske unije, već dvije godine provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u Međimurskoj županiji u suradnji s 11 partnera i lokalnom zajednicom. Ovim djelovanjem povećava se pristup osnovnim uslugama za djecu i obitelji koji žive u nepovoljnim uvjetima i isključenosti.

Centar za djecu i obitelji u Paragu u općini Nedelišće, koji će uskoro započeti s radom, te postojeći Centar igre s knjižnicom igračaka u Držimurcu-Strelcu u općini Mala Subotica, posjetili su Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Philippe Cori, zamjenik regionalne direktorice Regionalnog ureda UNICEF-a za Europu i središnju Aziju, Katarina Ivanković-Knežević, ravnateljica za socijalna pitanja u Glavnoj upravi za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje u Europskoj komisiji, Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad i nacionalna koordinatorica EU-a za programa Jamstvo za svako dijete iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Nikola Novak, načelnik općine Nedelišće te Matijaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji.

„Cilj treće faze ovog programa je povećanje broja djece uključene u rani i predškolski odgoj, bolji pristup uslugama rane intervencije za djecu s razvojnim teškoćama“, naglasila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Philippe Cori, zamjenik regionalne direktorice Regionalnog ureda UNICEF-a za Europu i središnju Aziju istaknuo je zadovoljstvo viđenim na terenu: „Aktivisti, kao i sudionici programa su iznimno angažirani što je jedan od preduvjeta uspjeha u ovom lancu podrške koji je krenuo od romske zajednice i u koji su uključili svi – od Županije do Ministarstva“.

U Međimurskoj županiji uspostavljeni su centri za djecu i obitelj posvećenima depriviranim i ranjivim skupinama. U završnoj fazi je izgradnja centara u općinama Orehovica, Mala Subotica, Podturen i Nedelišće, uz opremanje postojećeg prostora u općini Pribislavec, mjestima gdje će se odvijati niz edukativnih aktivnosti, susreta i programa. Uspostavljena su i dva centra igre s knjižnicama igračaka u Držimurcu-Strelcu te Kuršancu, te podržan nastavak rada postojećeg centra u Orehovici. Dosad je u rad triju centara uključeno više od 7.500 djece od druge do osme godine života, a s njima su radili stručni edukatori, učitelji, studenti, socijalni radnici i asistenti. Veliki broj djece s razvojnim teškoćama te njihovi roditelji dobili su izravnu podršku mobilnih timova.

Ovaj program predstavlja suštinsko prepoznavanje upravo onih potreba na koje mi s razine regionalne samouprave upozoravamo godinama – ulaganje u najmlađe u njihov sustavan i profesionalan odgoj. U program zaštite djece i podrške obitelji bilo je uključeno 485 djece, 545 roditelja te educirano 285 stručnjaka što dovoljno govori o dosezima. U segmentu predškolskog odgoja i obrazovanja također su educirani mnogi asistenti, odgajatelji, nastavnici, studenti, a u program rane intervencije u djetinjstvu bilo je uključeno 1.885 djece te 1.366 roditelja. Te brojke govore koliko se temeljito i kvalitetno radi na promjeni paradigme te drukčijem odgoju djece iz depriviranih obitelji čiji je cilj uključivanje u društvo i kvalitetan odgoj od najranijeg djetinjstva. Zahvaljujem UNICEF-u koji je bio sjajan partner i podrška svima nama, našim općinama i gradovima. Stoga, pozivam da na ovome ne stanemo već da nastavimo partnerstvo i surađujemo i u novim projektima i programima“, rekao je župan Matija Posavec.

„Usmjereni smo prema djeci nizom ulaganja iz općinskog proračuna te pomažemo i rad ovog novog centra u cilju kvalitetnije afirmacije i resocijalizacije najmlađih i njihovih roditelja“, naglasio je načelnik općine Nedelišće Nikola Novak.

Matijaš Oršuš je naglasio da će radionice samo u Paragu koristiti 800-tinjak tamošnje djece i njihovih roditelja za jačanje međusobne interakcije i roditeljske motiviranosti. Radionice će, između ostalih, voditi i asistentice iz redova romske nacionalne manjine, „Bit će to dom pun veselja“, dodao je Matijaš Oršuš.

Predstavnici Europske komisije i UNICEF-a održali su i radni sastanak s načelnicima u Međimurskoj županiji na kojem je iznesen pregled rezultata ovog vrijednog programa, kao i izazova te sljedećih koraka.

IZVOR: Međimurska županija

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.