U Splitu je kliknuo na lažnu obavijest i ostao bez milijuna kuna

Na udaru prevara su korisnici hrvatskih banaka i m-banking, a nedavno je oštećeno trgovačko društvo iz Splita za čak milijun kuna. Najčešće prevare su krađe identiteta putem SMS-a, e-maila ili poziva

Splitska policija objavila je kako se širi nova računalna prijevara, a nedavno je oštećeno trgovačko društvo za iznos preko milijun kuna.

  • Zaprimljena je prijava oštećenog trgovačkog društva u Splitu u kojoj se navodi kako su od strane nepoznatog počinitelja s lažne elektroničke pošte dobili poruku s poveznicom za ažuriranje internet bankarstva, a dobivenim podacima počinitelju je omogućen pristup računu, nakon čega je izvršeno više transakcija s računa društva. Trgovačko društvo je oštećeno za iznos preko milijun kuna. U tijeku kriminalističko istraživanje – navodi PU splitsko-dalmatinska.
     

 
Phishing kampanje ciljaju korisnike hrvatskih banaka
Na ovakve prijevare upozorio je i CERT, koji je istaknuo kako su na udaru korisnici hrvatskih banaka i m-bankinga.

  • Na jezično neispravnom hrvatskom jeziku korisnika se obavještava o novom ažuriranju zbog uvođenja eura kao službene valute Republike Hrvatske. Napadači korisnika navode da potvrdi točnost telefonskog broja putem phishing poveznice kako bi ažurirao aplikaciju mobilnog bankarstva. Nakon unosa telefonskog broja korisnika se preusmjerava na lažnu stranicu za unos aktivacijskog kȏda. Korisnika se traži da prebaci svoju aplikaciju na novi uređaj – uređaj napadača, pri čemu zaprima aktivacijski kȏd koji unosi u formu i šalje napadaču. Na taj način, napadač dobiva pristup aplikaciji mobilnog bankarstva žrtve, kao i svim funkcionalnostima same aplikacije. Zatim se korisnika obavještava da zbog ažuriranja sustava mobilna aplikacija neće biti u funkciji naredna 24 sata te da će novi aktivacijski kȏd za prijavu biti poslan na e-mail adresu – upozorava CERT.

Najčešće prijevare
Policija također poziva građane da budu oprezni, a ovo su neke od najčešćih prijevara:

CEO prijevara/direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Krađe identiteta
Vishing – Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phishing – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja… ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, prenosi N1.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.