Predstavljen novi predmet u školama, upisivat će ga djeca koja ne idu na vjeronauk

Od jeseni 2023., u hrvatske se osnovne škole uvodi novi predmet koji će biti alternativa za učenike koji ne upisuju vjeronauk. Najavljeno je to još krajem prošle godine, a danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljen kurikulum novog izbornog predmeta radnoga naziva Kritičko mišljenje. Kurikulum će od sutra biti u javnom savjetovanju pa će se o njemu moći izjasniti stručnjaci i zainteresirana javnost. Novi predmet predstavili su ministar Radovan Fuchs i Bruno Ćurko, docent na splitskom Filozofskom fakultetu i voditelj radne skupine za ovaj kurikulum.

Poput izbora između vjeronauka i etike u srednjoj školi, uvođenjem ovoga predmeta učenici osnovne škole moći će birati između vjeronauka i Kritičkog mišljenja. Taj će se predmet izvoditi dva puta tjedno, ocjenjivat će se, predavat će ga učitelji razredne nastave u nižim i profesori iz društveno-humanističkog područja znanosti u višim razredima. Nije zamišljeno, rekao je Fuchs, da ga predaju vjeroučitelji.

Ministar je rekao da su ovaj iskorak obećali na početku mandata s obzirom na činjenicu da se učestalo kritiziralo brojne situacije u školama kada su učenici, neupisani na vjeronauk, tumarali hodnicima škole jer nisu imali alternative. “Zato smo pokrenuli postupak izrade ovog izbornog predmeta, kako bi učenici imali mogućnost izabrati drugi predmet ako nisu izabrali vjeronauk. Nije nam bila ideja napraviti pandan vjeronauku, nego još jedan predmet koji će biti ponuđen djeci koja ne upisuju vjeronauk”, rekao je Fuchs.

Vjeruje, dodao je, da će novi predmet pobuditi interes javnosti jer je “moderno koncipiran, vodi kritičkom mišljenju i prosuđivanju temeljem činjenica”. Za kurikulum su, dodao je, prikupili četiri recenzije, tri neovisne domaće i jednu stranu. Detaljnije je o ishodima učenja na ovome predmetu govorio voditelj radne skupine Ćurko. “Mislim da ovaj prijedlog kurikuluma ide u smjeru da se djecu nauči kako misliti, a ne što misliti”, kazao je.

Ispričao je kako, iz njegove dosadašnje prakse u radu s mlađim učenicima, često rade na raspravi o vuku i psu. U toj basni vuk odabire slobodu, dok pas od nje odustaje opredjeljujući se za sigurnost. “Pola djece se, iz mog iskustva, opredjeljuje za vuka, a pola za psa. Tu je bitno da se različita argumentirana mišljenja trebaju poštivati. S jedne strane bitno je da učenik svoje mišljenje može poduprijeti argumentima, a s druge da poštuje drukčija argumentirana mišljenja”, rekao je docent.

Predmet je, dodao je, zamišljen kao poveznica među svim ostalim predmetima. Učenici će na predmetu učiti kako upravljati informacijama i primijeniti strategije kritičkog mišljenja. Učitelji će ih poučavati osobnoj i društvenoj odgovornosti te etičnosti djelovanja, kao i upravljanju vlastitim mišljenjem. Naglasak u metodi rada bit će, pojasnio je Ćurko, na razgovoru i raspravi s učenicima, a nikako ex cathedra predavanju.

Ministar Fuchs najavio je kako će edukaciju nastavnika za novi predmet vršiti Agencija za odgoj i obrazovanje, kao i da se ne predviđa zapošljavanje novih profesora za izvođenje ovoga predmeta. Sam radni naziv predmeta – Kritičko mišljenje – podložan je promjeni i Fuchs je pozvao zainteresiranu javnost da u javnoj raspravi, sukladno kurikulumu, predloži novi naziv predmeta, piše Telegram.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.