Noć knjige 2022. – poziv na sudjelovanje

Dragi prijatelji knjige,

pred nama je jedanaesta Noć knjige, koju organiziramo u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) kako bismo još jednom, zajedničkim snagama, pozornost skrenuli na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet.

S obzirom na dinamiku školske godine i uskrsne praznike, a u želji da sudjelovanje u Noći knjige omogućimo i učenicima, produljili smo „radno vrijeme“ Noći knjige 2022. Pozivamo vas da u razdoblju od 22. do 25. travnja, u dnevnim ili večernjim satima, održite prigodan program kojem će u središtu biti knjiga. Želja nam je da se tih dana organiziraju događanja u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, odgojno-obrazovnim i raznim drugim institucijama kao i u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige“, ali i u javnom prijevozu, na ulicama i trgovima, svugdje gdje je knjiga rado viđeni gost.
 
 
Kao i prethodnih godina, prilikom osmišljavanja i realizacije programa na raspolaganju su vam i online kanali, društvene mreže, video i audioservisi. Bez obzira na vrstu i karakter događanja, cilj nam je da kroz zajedništvo dijelimo radost čitanja i pisanja.

Na Noć knjige nastavit će se maloprodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 30. travnja 2022.

Tema Noći knjige 2022. je Knjiga kao prostor slobode. Pozivamo vas da istražite pojam slobode, u čitavoj lepezi njezinih mogućih značenja i manifestacija. Pokažite nam i kako nam knjige pomažu proširiti granice našeg unutarnjeg i vanjskog svijeta, odnosno kako šire prostor slobode u nama.

Oda slobodi

O lijepa, o draga, o slatka slobodo… Življenja, govora, izbora, promišljanja, mašte, pristupa, čitanja, knjige! 

Mnogi te danas zazivaju u mraku ratnih sukoba, a mi te tražimo na stranicama knjiga, šireći spoznaje o tebi i tvojem značaju. Uz njihovu pomoć, dajemo ti nove definicije, učimo se prepoznavati situacije u kojima si izostala, shvaćamo kolika krila daješ svemu ondje gdje si prisutna.

Zahvaljujući tebi, o lijepa, o draga, posjećujemo predjele u koje nas noge još nisu odvele, susrećemo ljude koje nam oči još nisu vidjele; pod tvojim okriljem na knjiškim stranicama putujemo kroz prostor i vrijeme.

U Noći knjige 2022. ispisujemo ti odu u čitavoj lepezi tvojih mnogostrukih značenja. A slaveći te, istražujemo i što sve za nas predstavljaš, kako te živimo, izražavamo, kojim te bojama oslikavamo. 

Značajne obljetnice

Prije 400 godina rodio se veliki Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao Molière, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena, zbog čega je često bio izložen pritiscima i cenzuri.

A kada se prisjećamo obljetnica u 2022., u misli nam dolaze i riječi velike Vesne Parun, kojoj ove godine brojimo 100 godina od rođenja: Ljudi će opet pisati rukom, na bilo čemu, na zidovima, jer to je jedino gdje se može izreći gola činjenica a da uz nju ne bude laž, da ne bude kancelarija, nego identitet u jeziku, u moralu, u kreatorstvu. Najbolji lijek za um je književnost. (Posljednja volja Vesne Parun : Antologija nesretnih sudbina, Denis Derk, VBZ, 2012.)

Prijave programa i akcija

Programe i prodajne akcije koje planirate u Noći knjige 2022. možete prijaviti do 9. travnja putem prijavnice koja je dostupna na internetskoj stranici Noći knjige https://prijava.nocknjige.hr/prindex.php. Programi će se moći prijaviti i nakon 9. travnja, ali ispunjavanje prijavnice do navedenog datuma garancija je da će do vas stići promotivni materijali (plakati i straničnici Noći knjige 2022.)

Mole se nakladnici i knjižari da prodajne akcije prijave kroz obje platforme, i kroz sustav za prihvat programa u Noći knjige i kroz platformu Knjiga svima i svuda. Na ovaj način će se povećati njihova vidljivost i dostupnost zainteresiranoj publici. Kao jedinstvena i unificirana cehovska akcija KSS se provodi dva puta godišnje, u zimskom i proljetnom izdanju. U svom proljetnom izdanju veže se uz manifestaciju Noć knjige kao njezin prodajni segment. Knjiga svima i svuda imat će i svoju marketinšku kampanju (radio, televizija, društvene mreže) kojom će se pozivati javnost da kupuje knjige u online i fizičkim knjižarama. O detaljima akcije bit ćete obaviješteni preko kanala ZNK.

Podsjećamo, prilikom prijave programa i prodajnih akcija u sustav NK nije potrebno otvarati nove korisničke račune jer u suprotnom vaši programi iz prethodnih godina neće biti vidljivi (za probleme izgubljenih lozinki slobodno nam se obratite). Također, molimo vas da programe koje prijavljujete opišete sažeto, ali informativno i konkretno.

Kratke upute kako prijaviti programe i riješiti probleme s kojima se možete susresti nalaze se ovdje.

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige i na Instagramu, jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.

***

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.