Zašto svinje ne vole štednju

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Ima jedno pitanje koje mi u zadnje vrijeme sve češće pada na pamet, a to je jesmo li namjerno licemjerni ili jednostavno nismo svjesni svoje licemjernosti? Primjer? Ima ih, ima, ali danas ću se dotaknuti samo dva.

Izađite na ulicu i prvih 20 prolaznika na koje naiđete pitajte što misle o bacanju hrane. 19 od tih dvadeset će se složiti da se puno hrane baca, a te količine još su i veće u blagdansko vrijeme, kada se dodatno pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića.

Starije generacije, ako se sjete djetinjstva sjetit će se i da se nisu smjeli dignuti od stola dok nisu pojeli sve što su si stavili na tanjur. Mogli bismo reći da su te starije generacije od djetinjstva bile podučavane da se hrana ne baca. Onaj dvadeseti će iskreno reći da ga nije briga za to bacanje hrane. E on je barem iskren pa automatski nije licemjeran.

Sad tih 19 koji su iskazali toliku brigu o bacanju hrane pošaljite negdje u restoran. Doći će u restoran, naručiti hranu i pojesti što im se donese na tanjuru jer to odmah i plaćaju. Neće biti otpadaka od hrane; rekli bi Međimurci ne bu ščave za pajceke. Izgleda da tu tih 19 osoba još uvijek pazi na bacanje hrane koje toliko osuđuje.

E a sad tih 19 pošaljite u hotel u kojem imaju puni pansion, ali sa bifeom. Mnogi taj bife (buffet)  više znaju kao švedski stol. Četvero njih još uvijek će ostati dosljedni nebacanju hrane no ostalih 15 počet će razmišljati na sljedeći način:  sve sam ja to platio! Tih 15 želi probati baš sve što je na bifeu, ali svega uzme po cijelu porciju i tako osoba koja, kao i svaki čovjek, pojede jednu normalnu porciju želi pojesti 15 ili 20 porcija, ovisi o izboru na bifeu, što je naravno nemoguće. I onda počinje fešta za svinje jer će biti ščave (otpaci hrane koji služe za prehranu svinja, napoj). Jer sad više nije važna briga o bacanju hrane (usputni podatak iz Wikipedije: Švedski institut za hranu i biotehnologiju ustanovio je da se na svijetu oko 1,3 milijarde tona hrane godišnje baca, što je oko trećine ukupne godišnje svjetske proizvodnje. Istodobno preko 20.000 djece mlađe od pet godina umire svakoga dana od gladi.)

Briga o bacanju hrane vodit će se opet kod kuće gdje ćemo opet svi biti veliki dušebrižnici svjesni da sami plaćamo tu hranu.

Primjer licemjerja broj dva:

Radnja se odvija  u restoranu Marché na odmorištu Dobra. Za one koji ne znaju, restoran (iz lanca restorana) na autoputu Zagreb – Split. Sistem je linije: uzmete poslužavnik i idete linijom gdje vam od ponuđenog  daju što odaberete te na kraju linije platite na kasi i idete konzumirati kupljeno. Kad završite s konzumacijom i želite otići poslužavnik odložite na stalažu predviđenu za to.

Naravno, i tu ima “pametnih” glava koje poslužavnike ostave na stolu. Par takvih stolova i puno vanrednog posla za onog jadnog klinca koji je došao zaraditi neku paru pod praznicima i da si može platiti nastavak školovanja. Uz sve obaveze koje ima za napraviti pa ponekad nema vremena ni za pauzu sad će pauzu sigurno morati preskočiti jer evo neki su kupili tu hranu pa misle da su odmah kupili i cijeli restoran i osoblje; njihova nekultura obilježje je njihovog životnog statusa koja je zapravo u mulju iako oni misle da su pokazali svu pamet ovog svijeta.

 
 

A onaj jadan momak mora sad još sve te stolove raščistiti maksimalno brzo, nije problem samo što ga čekaju redovni drugi poslovi nego već drugi gosti čekaju i nemaju čisti stol za koji bi mogli sjesti. A sve zato jer su neki tamo pameću slabo baždareni pomislili da su s 50 kn sve platili i preplatili. A još je jadniji njihov izgovor: A tko pa mene štedi na poslu?
Kao da se tu radi o nekakvoj poštedi, a možeš si i misliti kakvi su to radnici kad ne znaju cijeniti tuđi rad!

Ali glavno da smo na društvenim mrežama svi empatični i brižni i skrbni i slična sranja!

Što će tek biti sada kad će poskupjeti plin i struja? Jadni radnici? Pa vjerojatno će samo oni i ostati jadni jer evo još jadnije banke već su počele osjećati taj teret poskupljenja i podigle iznose naknada bez ikakve medijske pompe!

Rekao bi čovjek ne bacaj bisere pred svinje, i ščava im je previše!
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.